Arbetspasset | Tema: Städ fackklubb
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Här har hotellstädarna en egen HRF-klubb

De kan vara branschens enda HRF-klubb på en städentreprenad. På Rica Hotel Stockholm är Restaurangassistans anställda organiserade -- och de hoppas att hotellets "egen" personal gör likadant.

Publicerad 13 mars 2012

Det går att ha en fackklubb även när arbetsgivaren är en entreprenör. Det vet Jariya Singmanee, Emilia Stawska och ett tiotal andra HRF-medlemmar. De arbetar på Rica Hotel Stockholm, men är anställda av Restaurang-assistans som sköter hotellets städning. Klubben bildades förra året, som en del i fackets värvningsprojekt. En av HRF:s uppsökare, Christer Högberg, besökte arbetsplatsen och hjälpte dem att komma igång. 

Klubben har hittills inte haft så mycket verksamhet, men några i styrelsen har gått fackliga utbildningar och ett skyddsombud har besökt arbetsplatsen och kontrollerat städarnas arbetsmiljö.
– Det ledde till att vi fick skyddsglasögon som vi använder när vi står vid glasinsamlingen och slänger flaskor, säger Jariya.
Rollen som platsombud och ordförande i klubben är hennes första fackliga uppdrag.

Att ha en fackklubb för de anställda på en entreprenad ställer speciella krav. Arbetsgivaren finns inte på arbetsplatsen, utan har sitt kontor två kilometer bort.
– Hotellet vill ha kvalité, medan arbetsgivaren kanske vill ha mer tempo. Samtidigt säger de att vi måste lyssna på kunden, säger Jariya och skrattar.
Just arbetstakten är något som hotellstädarna känner- av. Och när hotellet ger nya uppgifter ska även de utföras.
– Vi måste framför allt respektera hotellets önskemål. De är ju vår arbetsgivares kunder, säger Emilia. Hon har 20 års erfarenhet av städning, men är också hon ny som förtroendevald.

Även om det fackliga arbetet blir mer komplicerat med en arbetsgivare och en uppdragsgivare, så är Emilia och Jariya ense om att klubben har en funktion att fylla.
– Det är en bra idé med klubb. Om vi har något problem så kan medlemmen komma till mig. Om jag inte vet svaret kan jag ringa avdelningen och höra efter vad som gäller, säger Jariya.
Platsombuden brukar få frågor om scheman, uteblivna raster och annat som rör arbetstiden. Jariya brukar ge medlemmarna rådet att anteckna sina arbetstider.
– Annars är det svårt att veta vad felet är.

Klubben är än så länge den enda på arbetsplatsen. De som är anställda av hotellet har inte riktigt kommit lika långt.
Varken hotellet eller arbetsgivarna har hittills visat några större reaktioner på klubbens existens.
– De har inte precis varit intresserade, möjligen lite nyfikna, säger Emilia.
Inom HRF är det ovanligt med platsklubbar på en entreprenad.
– Vi skulle också vilja höra från andra klubbar, hur de gör och vad som fungerar bra för dem. Det vore bra om vi kunde dela idéer med varandra, säger Emilia.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här