Nyheter | Tema: Städ hälsa
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ryggont och sömnproblem vanligt i branschen

Jämfört med andra yrkesgrupper är det klart vanligare bland hotell- och restauranganställda att ha arbetsrelaterade besvär. Problem med ryggar, axlar och hud är vanliga. Det visar en stor undersökning från Arbetsmiljöverket som publiceras idag.

Publicerad 26 september 2012

I Arbetsmiljöverkets undersökning, som görs vartannat år, har cirka
18 000 personer i olika yrken svarat på frågor om arbetsskador och besvär som man tror hänger samman med arbetet.
Totalt sett minskar antalet besvär bland de anställda – både mätt i upplevda besvär och i antalet anmälningar av arbetsskador.  Arbetsmiljöverket tror att det beror på förändringar ute på arbetsplatserna.
– Arbetsplatserna har fått bukt med en del av de utpräglade fysiska besvären och stressen. Det är positiva signaler, säger verkets generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Men bakom de generella siffrorna finns stora skillnader mellan yrkesgrupper, mellan arbetare och tjänstemän, och mellan könen. I samtliga yrkesgrupper upplever kvinnor större besvär än män.
Av dem som upplever arbetsrelaterade besvär är det bara cirka 12 procent som anmäler dem som arbetsskada.

Flera av HRF:s yrkesgrupper ligger högt eller rent av i topp när det gäller olika former av arbetsrelaterade besvär. Exempelvis har nio procent av städarna ryggbesvär och tio procent bland bartenders och serveringspersonal uppger sig ha sömnproblem.
Det är bara en handfull av HRF:s yrken som går att identifiera i statistiken, där det bland annat krävs minst 100 svarande ur varje yrkesgrupp för att räknas.
Det framgår tydligt att den fysiska arbetsmiljön för dessa grupper är sämre än för de flesta andra. Och det märks även i statistiken över vilka besvär man upplever.

Hälsoproblemen som är vanliga i branschen

Här har hotell- och restauranganställda klart större problem jämfört med andra yrkesgrupper:

Besvär  Utsatt yrkesgrupp
Hudbesvär och allergier. Förekomst av tung manuell hantering. Problem med rygg, axlar, armar, hals, nacke, händer. Kökspersonal, hotellstädare.
Sömnbesvär. Bartenders, serveringspersonal.
Korta upprepade arbetsmoment. Påfrestande arbetsställningar. Hotellstädare, kökspersonal, bartenders, serveringspersonal.
Buller, värme, kyla och drag. Kökspersonal.
Kemikalier. Hotellstädare.

Här har hotell- och restauranganställda
ungefär samma problembild som i andra yrkesgrupper:

  • Antalet arbetsskador som beror på arbetsolycka.
  • Den totala sjukfrånvaron på grund av arbetsrelaterade besvär.
  • Stress och psykiska påfrestningar.

Här har hotell- och restauranganställda
färre problem än i andra yrkesgrupper
:

  • Mobbning och trakasserier.
  • Problem på grund av bildskärmsarbete.
  • Hot och våld.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 55 artiklar

Alla artiklar i temat (52 till)
Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 55 artiklar

Alla artiklar i temat (52 till)
Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 55 artiklar

Alla artiklar i temat (52 till)
Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här