Nyheter arbetsmiljö

Hotellstädare stressar för att hinna med jobbet

Orimlig arbetstakt och smärta på grund av arbetet. Så ser vardagen ut för de flesta hotellstädare som svarat på en enkät från Hotell- och restaurangfacket. Städare tvingas jobba över, i vissa fall utan lön.

Publicerad 19 januari 2017
Hotellstädare stressar för att hinna med jobbet
Många städare hinner inte städa alla rum de ska på sitt arbetspass. Foto: Istockphoto

Majoriteten av de 294 hotellstädare som svarat på Hotell-och restaurangfackets enkät har svårt att hinna med att städa alla rum under ett arbetspass. Endast 79 personer hinner alltid med sina arbetsuppgifter på ordinarie arbetstid. Av dem som har svårt att hinna får över hälften inte lämna några rum ostädade, trots att arbetspasset är slut.

Marie Birgersson är ombudsman på HRF:s avdelning Väst. Hon hoppas att de som inte hinner med säger till och får extra timmar, men känner också till arbetsplatser där anställda jobbar över gratis.
– De som jobbar extra gör det för att bli inringda nästa gång. En del fast anställda jobbar hellre över gratis än att bli helt slut av att försöka hinna med den orimliga arbetstakten.

Det tunga och stressiga arbetet leder ofta till fysiska besvär. Så många som 219 svarade ja på frågan om de hade ont i kroppen på grund av arbetet. Smärtan satt framför allt i axlar och rygg. Det var vanligare med smärta bland kvinnor.

Marie Birgersson (Foto: Lars Lanhed)
Marie Birgersson, ombudsman på HRF.

En del arbetsgivare har infört nya städrutiner för att städarna ska hinna med fler rum, till exempel att man inte ska städa stanna-rum lika noga som tidigare. Men det löser inte situationen, säger Marie Birgersson.
– Detta leder till att avreserummen blir tyngre att städa. Dessutom höjer många sin egen arbetstakt eftersom de har en yrkesstolthet och inte vill få klagomål.

För att förbättra städarnas arbetssituation anser HRF att fler måste få arbeta heltid eller så måste kollegorna bli fler. Många arbetsgivare anställer i dag hellre på 75 procent och tar in extra vid behov, säger Marie Birgersson.
– Det finns arbetsgivare som säger att arbetet är för tungt för att ha på heltid. Men arbetet ska inte vara så fysiskt tungt att man inte klarar av att arbeta 100 procent. Där har ju arbetsgivaren ett ansvar att förebygga psykisk och fysisk ohälsa.

Mer om enkäten

  • Enkäten delades ut i samband med HRF:s årliga kampanjvecka för att sätta fokus på städares arbetssituation. Veckan är en del av den internationella kampanjen ”Make up my workplace – dignity for housekeepers” som drivs av det internationella facket IUL.
  • Majoriteten av de som svarade var kvinnor och de flesta var födda utanför Sverige. I genomsnitt hade de arbetat inom housekeeping i nio år. De som besvarat enkäten städar i genomsnitt 19 rum per dag.

I enkäten ställdes även frågor om sexuella trakasserier. Var tolfte kvinna hade utsatts för någon form av sexuella trakasserier det senaste året. Marie Birgersson förvånades över att så många utsatts. Hon uppmanar skyddsombud ute på arbetsplatserna att ta med frågor om detta i kommande arbetsmiljöenkäter.
– Vi måste bli bättre på att ta upp det och betona att det är nolltolerans som gäller. Det finns nog en större medvetenhet om sexuella trakasserier inom restaurangvärlden.

Det var även sex procent som utsatts för hot eller våld i arbetet.

Men trots alla påfrestningar i arbetet stannar många kvar länge i yrket och de flesta av de som svarat säger att de trivs bra eller mycket bra med sina kollegor.
– Många tycker om sitt jobb. Men att de stannar länge kan även bero på att man saknar svensk yrkesutbildning eller har problem med språket.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 55 artiklar

Alla artiklar i temat (52 till)
Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 55 artiklar

Alla artiklar i temat (52 till)
Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 55 artiklar

Alla artiklar i temat (52 till)
Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här