Orimlig arbetstakt och smärta på grund av arbetet. Så ser vardagen ut för de flesta hotellstädare som svarat på en enkät från Hotell- och restaurangfacket. Städare tvingas jobba över, i vissa fall utan lön.

Majoriteten av de 294 hotellstädare som svarat på Hotell-och restaurangfackets enkät har svårt att hinna med att städa alla rum under ett arbetspass. Endast 79 personer hinner alltid med sina arbetsuppgifter på ordinarie arbetstid. Av dem som har svårt att hinna får över hälften inte lämna några rum ostädade, trots att arbetspasset är slut.
Marie Birgersson är ombudsman på HRF:s avdelning Väst. Hon hoppas att de som inte hinner med säger till och får extra timmar, men känner också till arbetsplatser där anställda jobbar över gratis.
– De som jobbar extra gör det för att bli inringda nästa gång. En del fast anställda jobbar hellre över gratis än att bli helt slut av att försöka hinna med den orimliga arbetstakten.
Det tunga och stressiga arbetet leder ofta till fysiska besvär. Så många som 219 svarade ja på frågan om de hade ont i kroppen på grund av arbetet. Smärtan satt framför allt i axlar och rygg. Det var vanligare med smärta bland kvinnor.

En del arbetsgivare har infört nya städrutiner för att städarna ska hinna med fler rum, till exempel att man inte ska städa stanna-rum lika noga som tidigare. Men det löser inte situationen, säger Marie Birgersson.
– Detta leder till att avreserummen blir tyngre att städa. Dessutom höjer många sin egen arbetstakt eftersom de har en yrkesstolthet och inte vill få klagomål.
För att förbättra städarnas arbetssituation anser HRF att fler måste få arbeta heltid eller så måste kollegorna bli fler. Många arbetsgivare anställer i dag hellre på 75 procent och tar in extra vid behov, säger Marie Birgersson.
– Det finns arbetsgivare som säger att arbetet är för tungt för att ha på heltid. Men arbetet ska inte vara så fysiskt tungt att man inte klarar av att arbeta 100 procent. Där har ju arbetsgivaren ett ansvar att förebygga psykisk och fysisk ohälsa.
Mer om enkäten
- Enkäten delades ut i samband med HRF:s årliga kampanjvecka för att sätta fokus på städares arbetssituation. Veckan är en del av den internationella kampanjen ”Make up my workplace – dignity for housekeepers” som drivs av det internationella facket IUL.
- Majoriteten av de som svarade var kvinnor och de flesta var födda utanför Sverige. I genomsnitt hade de arbetat inom housekeeping i nio år. De som besvarat enkäten städar i genomsnitt 19 rum per dag.
I enkäten ställdes även frågor om sexuella trakasserier. Var tolfte kvinna hade utsatts för någon form av sexuella trakasserier det senaste året. Marie Birgersson förvånades över att så många utsatts. Hon uppmanar skyddsombud ute på arbetsplatserna att ta med frågor om detta i kommande arbetsmiljöenkäter.
– Vi måste bli bättre på att ta upp det och betona att det är nolltolerans som gäller. Det finns nog en större medvetenhet om sexuella trakasserier inom restaurangvärlden.
Det var även sex procent som utsatts för hot eller våld i arbetet.
Men trots alla påfrestningar i arbetet stannar många kvar länge i yrket och de flesta av de som svarat säger att de trivs bra eller mycket bra med sina kollegor.
– Många tycker om sitt jobb. Men att de stannar länge kan även bero på att man saknar svensk yrkesutbildning eller har problem med språket.