Många hotellstädare måste ta värktabletter för att klara av jobbet. Det visar en undersökning som Hotell- och restaurangfacket har gjort.
Har du ont i ländryggen, axlarna eller är stel i nacken? Om du jobbar med att städa på hotell är risken stor att du svarar »ja« på åtminstone någon av frågorna.
Det visar en enkät som Hotell- och restaurangfacket har gjort bland 300 hotellstädare.
Nio av tio svarade att de fick ont av jobbet. Av dem som hade ont var det sju av tio som svarade att de brukar ta värktabletter på grund av det.
På morgonen innan jobbet, före och efter lunch, och sedan när jag kommer hemJulia
Smärtsamt städjobb
- 260 personer, 88 procent, har ont och tror det finns en koppling till jobbet.
- Av dem som har ont tar 184 personer, 71 procent, värktabletter.
– Jag tar tabletter, Alvedon och Ipren och allt möjligt. Det blir på morgonen innan jobbet, före och efter lunch, och sedan när jag kommer hem. Ibland har jag så ont i händerna att jag inte kan hålla mobilen, berättar Julia, som städar på ett hotell i Stockholm.
Julia har jobbat som hotellstädare i fyra år och beskriver en arbetssituation fylld av stress och ständigt ökade krav.
Att inte hinna ta rast eller gå på toa hör till vanligheterna. Den som sjukanmäler sig blir ifrågasatt av cheferna, berättar hon. I stället väljer hon och flera av hennes kollegor att försöka stå ut med hjälp av värktabletter.
– Det är många, kanske alla, som sitter där med sina tabletter på lunchen. Ibland vet man inte om de tänker äta mat eller bara ta tabletterna!
Marie Birgersson, ombudsman på HRF, är en av dem som tagit fram enkäten för hotellstädarna. Hon känner igen bilden av att man tar tabletter för att klara jobbet.
– Det är utbrett. Vi hör det ofta när vi är ute på arbetsplatser. Jag tycker att det är anmärkningsvärt, särskilt som även arbetsgivarna känner till hur det är.
Hon tror att hög arbetsbelastning är en orsak till att hotellstädare får ont. På många ställen har det blivit mer pressat och varje person måste städa fler rum än tidigare.
– När de blir stressade utför de inte arbetsmomenten ergonomiskt. De har helt enkelt inte tid. Städtakten höjs hela tiden för att kunna pressa priset. Men det blir personalen som betalar, trots att det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön.
Marie Birgersson poängterar att man kan få hjälp av skyddsombudet eller HRF-klubben för att försöka förändra situationen.
– Enligt kollektivavtalet finns det möjlighet till samråd för att exempelvis påverka planering av städtakten.
För hotellstädaren Julia har stressen och smärtan lett till sjukskrivning, till slut hjälpte inte värktabletterna.
Nu vet hon inte när hon kan komma tillbaka till jobbet. Men hon vet hur hon skulle vilja ändra på jobbet för att minska risken att städarna blir sjuka.
– Man måste ta in mer personal. Då kan vi hjälpas åt och stressen minskar. Då kommer alla att må bättre.