Nyheter arbetsmiljö

Värktabletter vardag för hotellstädare

Många hotellstädare måste ta värktabletter för att klara av jobbet. Det visar en undersökning som Hotell- och restaurangfacket har gjort.

Publicerad 15 juni 2016
Värktabletter vardag för hotellstädare
– Många, kanske alla, sitter där med sina tabletter på lunchen, säger städaren Julia. Foto: Colourbox

Har du ont i ländryggen, axlarna eller är stel i nacken? Om du jobbar med att städa på hotell är risken stor att du svarar »ja« på åtminstone någon av frågorna.
Det visar en enkät som Hotell- och restaurangfacket har gjort bland 300 hotellstädare.

Nio av tio svarade att de fick ont av jobbet. Av dem som hade ont var det sju av tio som svarade att de brukar ta värktabletter på grund av det.

På morgonen innan jobbet, före och efter lunch, och sedan när jag kommer hemJulia

Smärtsamt städjobb

Hösten 2014 gjorde HRF en enkät bland hotellstädare i hela landet. 296 personer svarade på frågor om sina arbetsvillkor.

  • 260 personer, 88 procent, har ont och tror det finns en koppling till jobbet.
  • Av dem som har ont tar 184 personer, 71 procent, värktabletter.

År 2015 gjorde HRF en uppföljning i mindre skala, med likartat undersökningsresultat.
En liknande enkät har gjorts i Finland, den visar siffror som stämmer väl överens med HRF:s undersökning.

– Jag tar tabletter, Alvedon och Ipren och allt möjligt. Det blir på morgonen innan jobbet, före och efter lunch, och sedan när jag kommer hem. Ibland har jag så ont i händerna att jag inte kan hålla mobilen, berättar Julia, som städar på ett hotell i Stockholm.
Julia har jobbat som hotellstädare i fyra år och beskriver en arbetssituation fylld av stress och ständigt ökade krav.

Att inte hinna ta rast eller gå på toa hör till vanligheterna. Den som sjukanmäler sig blir ifrågasatt av cheferna, berättar hon. I stället väljer hon och flera av hennes kollegor att försöka stå ut med hjälp av värktabletter.
– Det är många, kanske alla, som sitter där med sina tabletter på lunchen. Ibland vet man inte om de tänker äta mat eller bara ta tabletterna!

Marie Birgersson.
Marie Birgersson, HRF-ombudsman.

Marie Birgersson, ombudsman på HRF, är en av dem som tagit fram enkäten för hotellstädarna. Hon känner igen bilden av att man tar tabletter för att klara jobbet.
– Det är utbrett. Vi hör det ofta när vi är ute på arbetsplatser. Jag tycker att det är anmärkningsvärt, särskilt som även arbetsgivarna känner till hur det är.
Hon tror att hög arbetsbelastning är en orsak till att hotellstädare får ont. På många ställen har det blivit mer pressat och varje person måste städa fler rum än tidigare.

– När de blir stressade utför de inte arbetsmomenten ergonomiskt. De har helt enkelt inte tid. Städtakten höjs hela tiden för att kunna pressa priset. Men det blir personalen som betalar, trots att det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön.
Marie Birgersson poängterar att man kan få hjälp av skyddsombudet eller HRF-klubben för att försöka förändra situationen.
– Enligt kollektivavtalet finns det möjlighet till samråd för att exempelvis påverka planering av städtakten.

För hotellstädaren Julia har stressen och smärtan lett till sjukskrivning, till slut hjälpte inte värktabletterna.
Nu vet hon inte när hon kan komma tillbaka till jobbet. Men hon vet hur hon skulle vilja ändra på jobbet för att minska risken att städarna blir sjuka.
– Man måste ta in mer personal. Då kan vi hjälpas åt och stressen minskar. Då kommer alla att må bättre.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 48 artiklar

Alla artiklar i temat (45 till)
Dina rättigheter HELGJOBB

Det här kan du tjäna i påsk

Påskhelgen närmar sig, och hotell- och restaurangbranschen har öppet som vanligt. Ska du fira påsk på jobbet? Här är ersättningarna som gäller i branschens största kollektivavtal.

Publicerad 16 april 2019 Kommentera
Det här kan du tjäna i påsk
Blir det någon äggstra ersättning i påsk? Foto: Tommaso Tagliaferri/Istockphoto

Skärtorsdag

OBS!

Anställda som stadigvarande jobbar natt i hotellreception får inte natt-OB utan enbart vanligt ob.

  • Räknas som vanlig vardag.
  • Du har rätt till OB-ersättning, 22:84 kronor per timme, från kl 20.00 till 06.00 dagen efter. Jobbar du mellan kl 01.00 och 06.00 får du dessutom natt-OB, 20:13 kronor per timme.

Långfredagen

  • Räknas som helgdag.
  • På söndagar och helgdagar betalas OB ut från kl 06.00 på morgonen till 06.00 dagen efter, samt natt-OB för tiden mellan kl 01.00 och 06.00.
  • Långfredagen är en helgdag som infaller måndag–fredag. Då gäller en annan av kollektivavtalets regler, den om intjänande av extra ledighetsdagar.
    Är du heltids­anställd eller jobbar deltid fem dagar per vecka i genomsnitt? I så fall tjänar du in en extra ledighetsdag varje helgdag, midsommarafton, julafton och nyårsafton som infaller måndag–fredag. Detta oavsett om du jobbar, har ­semester eller har ordinarie ledig dag enligt schemat.
    Jobbar du deltid, mindre än fem dagar per vecka i genomsnitt? Då måste helgdagen eller aftonen infalla på en arbetsdag, måndag–­fredag, för att du ska tjäna en ledighetsdag. Det finns också flera andra faktorer som påverkar rätten till extra ledighetsdagar, läs mer här

Påskafton, lördag

  • Räknas som vanlig lördag.
  • Du har rätt till OB-ersättning från kl 16.00 till kl 06.00 dagen efter och natt-OB för tiden mellan kl 01.00 och 06.00.

Påskdagen, söndag

  • På söndagar och helgdagar betalas OB ut från kl 06.00 på morgonen till 06.00 dagen efter samt natt-OB för tiden mellan kl 01.00 och 06.00.

Annandag påsk, måndag

  • Räknas som helgdag.
  • OB-ersättning från kl 06.00 på morgonen till 06.00 dagen efter samt natt-OB för tiden mellan kl 01.00 och 06.00.
  • Annandag påsk är också en helgdag som infaller måndag–fredag. Här finns möjlighet att tjäna in en extra ledighetsdag, precis som under långfredagen.

Ovanstående regler gäller för dig som jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal mellan HRF och Visita, Gröna riks, samt företag med hängavtal på Gröna riks-avtalet.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 48 artiklar

Alla artiklar i temat (45 till)
Nyheter PERSONALLIGGARE

Omstridda personalliggaren utvärderad

Systemet med personalliggare behöver förändras. Det visar en utvärdering gjord av riksdagens skatteutskott. Bland annat bör det undersökas om små och stora företag ska ha olika höga kontrollavgifter.

Publicerad 15 april 2019 Kommentera
Omstridda personalliggaren utvärderad
Skatteverkets personalliggare. Foto: Rebecka Uhlin

Skatteutskottet har utvärderat systemet med personalliggare som används inom bland annat restaurangbranschen för att komma till rätta med svartarbete och osund konkurrens.

Mycket har förändrats sedan systemet infördes 2007, påpekar utskottet. Tekniken har utvecklats och individuella arbetsgivardeklarationer har införts. Därför kan systemet med personalliggare ifrågasättas eller förändras.

Ett sätt att förändra skulle kunna vara differentierade kontrollavgifter. I dag används fasta avgifter för alla, något som kan göra det mer kännbart för mindre företag. Men utskottet säger också att olika avgifter kan minska effekterna av kontrollerna.

Utskottet vill att det ska bli tydligare för företagen vad som leder till kontrollavgift och hur stor summan är vid olika överträdelser. Dessutom vill de att Skatteverket ska genomföra fler kontroller. Det behövs för att systemet ska få förebyggande effekt.

Fackförbund har berättat att det händer att arbetsgivare drar kontrollavgiften från lönen. Samtidigt har en del branschorganisationer sagt att de tycker att arbetstagarna borde ha större ansvar för missar som de gör. Här säger utskottet tydligt att det är arbetsgivaren som ska vara ansvarig för bristerna. Men om det har legat helt utanför deras kontroll finns möjlighet att slippa avgiften.

Utvärderingen visar att Skatteverket ibland låter bli att ta ut avgifter och att de då använder reglerna på ett korrekt sätt.

Ingenting är ännu bestämt om hur eller när systemet med personalliggare kan komma att förändras. Nästa steg blir att se vad Skatteverket kommer fram till i sin utredning av vilka effekter personalliggarna faktiskt har. Den utredningen väntas bli klar vid årsskiftet.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 48 artiklar

Alla artiklar i temat (45 till)
Nyheter MATSVINN

Så blir du hushållets svinnhjälte

Runt 938 000 ton matavfall åker i hushålls­soporna på ett år. Hälften av det hade kunnat användas bättre. Dags att minska matsvinnet!

Publicerad 15 april 2019 Kommentera
Så blir du hushållets svinnhjälte
Avskaffa matavfallet med våra svinnbra knep! Illustration: Jenny Wallmark

1 Mikrohandla. Om du är dålig på att planera en veckomatsedel eller är väldigt väldigt hungrig – undvik att storhandla. Det är lätt att ta i för mycket, lockas av storpack och extrapriser. Och så står du där med en massa mat som bara dagar senare är på god väg att bli oätlig.

2 Fyll frysen. Visst är det svårt att låta bli storpack, när det känns som man faktiskt TJÄNAR på det. Om du ändå slår till på ett erbjudande – dela upp och frys in råvarorna. Eller laga extra portioner och lägg i frysen.

3 Planera. Är du rysligt sugen på tzatziki? Fundera över vad du kan göra med resten av den grekiska ­yoghurten i morgon. Annars är risken stor att den står i kylen tills det börjar slå ut blågröna blommor i den.

4 Ta till vara. Det kan låta präktigt, men mycket av det vi slänger i dag går faktiskt att använda. Räkskal kan bli en smarrig fond till gryta eller soppa, potatisskal kan friteras och ersätta chipsen till fredagsmyset och torrt bröd kan du skära i kuber och frysa in tills du behöver krutonger.

5 Odla. Små rotbitar av till exempel sallad, fänkål och purjo­lök kan ge nya aptitliga skott om du sätter dem i lite vatten.

6 Surfa fram recept. Det finns flera digitala tjänster som hjälper dig att laga middag av det du har i kylen. Tala om vilka råvaror du vill använda och internet trollar fram ett recept.
7 Hitta nya användningsområden. Krossade äggskal kan ge blomjorden en kalciumskjuts, kaffesumpen kan du använda i trädgården för att hålla mördarsniglar eller grannkatter borta.

8 Skippa skämsmössan. Det är mer än okej att be om en doggybag om du inte orkar äta upp maten när du är på restaurang. Det blir en lyxig matlåda till någon i familjen som jobbar utan att ha tillgång till personalmat.

9 Gör det till en tävling! Är det dåligt med motivationen? Gör som miljömedvetna restaurangkök och väg matavfallet. Hur många gram kan ni minska på en månad? Går det att halvera svinnet på ett år? Det under­lättar om man har matresterna i en kompostpåse att ställa på hushållsvågen.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 48 artiklar

Alla artiklar i temat (45 till)
Fråga om jobbet.
161
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här