Nyheter | Tema: Städ Hälsa
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Städerskor och kockar lever farligt

Är du städerska, kock eller restaurangbiträde? Då kan det finnas skäl att se över hur du lever. Ny statistik visar att dödligheten i dessa yrkesgrupper är högre än genomsnittet.

Publicerad 25 september 2014
Städerskor och kockar lever farligt
Restaurangbiträden, kockar och städerskor - yrken med förhöjd dödlighet. Foto: Colourbox, Mostphotos

Det är Statistiska centralbyrån som har jämfört dödligheten i olika yrkesgrupper. Rapporten bygger på statistik från yrkesregistret över dödsfall mellan 2008 och 2012, där de avlidna varit mellan 35 och 65 år gamla. Resultatet visar att det är stor skillnad i dödlighet mellan olika yrkesgrupper, säger Örjan Hemström på SCB som arbetat med rapporten.
– Vi kan se att det finns stora skillnader, främst beroende på kvalifikationer. Chefer och yrken som kräver eftergymnasial utbildning har generellt lägre dödlighet än andra. 

I topp över dödlighet finns nästan bara arbetaryrken. Högt upp för både kvinnor och män hamnar gruppen servicearbete utan krav på särskild yrkesutbildning. Men här finns även fler branschyrken. Kvinnliga städare och restaurangbiträden hör till yrkesgrupper med dödlighet klart över genomsnittet. Där hamnar även manliga kockar, vaktmästare, bagare och konditorer. 

Det finns flera orsaker till skillnaderna.
– Det kan handla om att man har en sämre arbetsmiljö, mer press, tyngre jobb, lägre inkomst. Vi vet att arbetsmiljön generellt är bättre i yrken med högre kvalifikationskrav, säger Örjan Hemström.
Tidigare forskning har visat på flera samband mellan låg inkomst och ohälsa. Till exempel vet man att litet inflytande över det egna arbetet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns även belägg för att arbeten med enformiga och repetitiva arbetsuppgifter ökar dödligheten. En annan faktor som kan spela in är beteendemönster, säger Örjan Hemström.
– Det kan också handla om levnadsvanor, till exempel när det gäller rökning och alkohol. 

I vissa fall kan dessa vanor vara sammankopplade med yrket. I rapporten pekas hotell- och restaurangbranschen ut som en av branscherna där tillgången och attityden till alkohol kan bidra till att skapa ett problembeteende hos de anställda. Örjan Hemström tar sjömän som ett annat exempel.
– Vi vet att sjömän av tradition druckit mer alkohol än de flesta. Det kan vi se på den förhöjda dödligheten. Det intressanta är att det gäller för flera typer av anställda, både däckspersonal och maskinbefäl, trots att de tillhör olika grupper.  

SCB har även jämfört dödligheten för utrikesfödda och inrikesfödda i olika yrkesgrupper. Det verkar inte vara någon större skillnad – förutom i några av hotell- och restaurangbranschens yrken.
– Det är intressant. För städare och köks- och restaurangbiträden gäller den förhöjda dödligheten bara inrikesfödda. En förklaring kan vara att utrikesfödda i de grupperna har bättre levnadsvanor. Sen har det också att göra med att det är fler av de utrikesfödda i dessa yrken som har en högre utbildningsnivå, säger Örjan Hemström.   

Även dödsfall i arbetet, till exempel dödsolyckor, är inkluderade i statistiken. Men dessa spelar ingen större roll för utfallet, säger Örjan Hemström.
– Det kan vi se på till exempel byggnadsarbetare. Det är en av de mest drabbade grupperna när det gäller dödliga olyckor, men det märks inte i dödlighetsgraden. Då är nog relationen till hjärt- och kärlsjukdomar viktigare. 

Rapporten visar också att det avgjort bästa sättet att sänka risken för dödsfall är att ha ett jobb. Män som inte har någon sysselsättning har 3,5 gånger högre dödlighet än män med sysselsättning. För kvinnor är dödligheten 2,8 gånger högre för icke sysselsatta.

Fakta: Yrkesgrupper med förhöjd dödlighet

Kvinnor:
* Elmontörer, tele- och elektronikreparatörer
* Övriga servicearbetare
* Maskinoperatörer i textil-, skinn- och läderindustri
* Tidningsdistributörer och vaktmästare
* Datatekniker och dataoperatörer
* Städare
* Köks- och restaurangbiträden

Män:
* Övriga servicearbetare
* Industrirobotoperatörer och däckspersonal
* Maskinoperatörer inom textil-, skinn- och läderindustri samt inom kemisk-teknisk industri.
* Tidningsdistributörer och vaktmästare
* Handpaketerare och andra fabriksarbetare
* Slaktare, bagare och konditorer
* Kockar

Källa: SCB ”Yrke och dödlighet 2008–2012”

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 47 artiklar

Alla artiklar i temat (44 till)
Nyheter ARBETSMARKNAD

Studie: Så diskrimineras arbetssökande

Det pågår etnisk diskriminering i den svenska restaurangbranschen. Det menar forskare vid statliga IFAU, efter att ha låtit fiktiva personer söka jobb i branschen.

Publicerad 15 februari 2019 Kommentera
Studie: Så diskrimineras arbetssökande
Forskare har undersökt vilka som kallas till anställningsintervju. Foto: Mostphotos

Statistik visar att arbetslösheten bland utrikesfödda är högre än bland inrikesfödda.
En del av den skillnaden kan förklaras med diskriminering, i alla fall i restaurangbranschen. Det menar forskare vid det statliga forskningsinstitutet IFAU.

I studien skickade forskarna fiktiva ansökningar till kaféer och restauranger som sökte folk.
De sökande fick bakgrund i olika länder, men samma ålder och ungefär samma erfarenheter. Forskarna noterade sedan i vilken utsträckning de sökande blev kallade till intervjuer.

Diskrimineringen slår olika hårt mot olika grupper bland de utrikesfödda.

Kåre Vernby. Foto: IFAU

Resultatet var entydigt: personer från Somalia och Irak har betydligt lägre chanser att få komma på intervju än identiska sökande från Sverige eller Polen.
– Det var tyvärr inte särskilt förvånande. Tidigare svenska studier har visat att utrikesfödda diskrimineras, men vår är den första som visar att diskrimineringen slår olika hårt mot olika grupper bland de utrikesfödda, säger Kåre Vernby som är en av forskarna bakom studien.

Forskarna ville också undersöka om det fanns något de sökande själva kan göra för att bli mer attraktiva.
En del av de fiktiva personerna fick därför svenskt medborgarskap medan andra fick tidigare arbetslivserfarenhet från restaurangbranschen. Det visade sig dock att inget av detta nämnvärt förbättrade chanserna att få komma på intervju.

Fakta från studien

  • 21 procent av de svenskfödda och 17 procent av de födda i Polen fick positiva svar.
  • De sökande med ursprung i Irak blev kallade i 10 procent av fallen, medan motsvarande andel bland de somaliska sökande bara var 5 procent.
  • Kvinnor kallades oftare till intervju än män, oavsett födelseland.
  • Lägst chans hade somaliska män. Endast 2,5 procent av dem fick en inbjudan till intervju.

Källa: ”Etniska hierarkier och diskriminering på arbetsmarknaden”, IFAU.

Forskarna lät också en del av de fiktiva jobbsökarna nämna att de var religiöst engagerade.
Resultatet förvånade något, säger Kåre Vernby. Det visade sig att det minskade kallelserna för de svenskfödda, medan religiös aktivitet inte är till nackdel för utrikesfödda.
– Det hade vi inte räknat med. Det är svårt att säga vad det beror på. Socialpsykologisk forskning kring stereotyper har visat att det kan vara en fördel att passa in i stereotypen. Att vara religiöst aktiv och född Sverige kan eventuellt uppfattas som lite avvikande i det sekulära Sverige, medan det passar in i stereotypa bilden av någon från till exempel ett muslimskt land. Det skulle dock behövas mer forskning om detta innan några säkra slutsatser kan dras.

Kåre Vernby tror inte att etnisk diskriminering är unikt för restaurangbranschen.
Men eftersom det är en bransch dit många unga och utrikesfödda söker sig får det stor effekt.
– Förekommer det diskriminering i den här branschen så påverkar det väldigt många, säger han.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 47 artiklar

Alla artiklar i temat (44 till)
Nyheter RESOR

HRF granskar sina resekostnader

Hotell- och restaurangfacket har gjort en genomgång av ledningens resor de senaste tre åren. ”Det ställs, helt korrekt, höga krav på oss att vi agerar med måttfullhet.” Det säger Malin Ackholt, ordförande.

Publicerad 11 februari 2019 Kommentera
HRF granskar sina resekostnader
Malin Ackholt, ordförande, är den i HRF:s ledning som oftast reser utanför Norden. Foto: Peter Jönsson, Olexandr Bychykhin/Istockphoto

Med anledning av Aftonbladets granskningar av resor inom fackförbund har HRF gjort en genomgång av ledningens resor. Där framgår att det i huvudsak är ordförande Malin Ackholt som reser utrikes.

I Hotell- och restaurangfackets resepolicy framgår att man ska tänka på klimatet, hellre välja tåg än flyg, göra kostnadsmedvetna val och i första hand välja ekonomiklass på flyget.

Malin Ackholt har vid två tillfällen 2018 valt att flyga business class.
– Det är tillåtet enligt vår policy om det är långa resor. Vi gör alltid en avvägning när vi bokar. Det ska vara effektivt, både vad gäller tidsåtgång och omställningstid. Vi gjorde bedömningen att business class var det rimligaste vid de här tillfällena, också ur ett arbetsmiljöperspektiv.

Kan du förstå om det sticker i ögonen?
– Jag är övertygad om att medlemmarna anser att det ska vara så kostnadseffektivt som möjligt, men jag tror också att de har förståelse för att resor ibland måste ske på annat sätt. Det viktigaste är att vi kan redovisa varför vi har fattat de besluten.

Enligt genomgången har Malin Ackholt gjort sex resor 2018. Fyra av dem var inom Europa.
De resor som skedde med business class gick till Bali, där det hölls ett styrelsemöte i världsfacket IUL:s hotell- och restaurangsektor HRCT samt Las Vegas, där det amerikanska systerfacket UFCW hade kongress.

Vad får medlemmarna ut av HRF:s internationella engagemang?
– Vår verksamhet är global. Mycket som påverkar våra medlemmars vardag beslutas i Bryssel. Det är oerhört viktigt att vi är med och påverkar på internationell nivå.

Aftonbladets granskning

Här hittar du Aftonbladets artikelserie ”Facktopparna”.

Kommer ni att se över resepolicyn?
– Jag tror att HRF alltid ska vara uppmärksamt på våra styrande dokument. Alla policyer ses över årligen eller åtminstone varje kongressperiod.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 47 artiklar

Alla artiklar i temat (44 till)
Nyheter EU-val

”Viktigaste EU-valet på decennier”

LO laddar återigen för valkampanj. Planen är att prata EU-val med 150 000 medlemmar – och helst få dem att rösta på sin kandidat, Johan Danielsson. LO kallar det kommande EU-valet för det viktigaste på decennier.

Publicerad 8 februari 2019 Kommentera
”Viktigaste EU-valet på decennier”
Söndagen den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Både LO och HRF valkompanjar. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos, Colourbox

Inför riksdagsvalet i höstas storsatsade Hotell- och restaurangfacket och de andra LO-förbunden. Nu är det dags igen. I veckan presenterade LO sin valplattform inför EU-valet i maj.

Under parollen ”Ta tillbaka kontrollen, trygghet för vanligt folk” pekar LO ut en rad områden där man vill se politik som främjar arbetare, till exempel stärkt rätt att organisera sig fackligt och mer prioriterat arbetsmiljöarbete.

Valet handlar också om att bekämpa den högerextrema trend som blåser genom Europa, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när plattformen presenterades.
– Detta är det viktigaste EU-valet på decennier. Det handlar om ett val mellan det demokratiska Europa, som många i Sverige vill ha, och ett högerextremt Europa med inslag av nationalistiska och fascistiska partier.

Ur LO:s valplattform

  • Företag som stadigvarande bedriver verksamhet i Sverige ska fullt ut underkastas svenska regler. Kontrollen ska ske där arbetet utförs.
  • EU-samarbetet ska prioritera att stärka arbetstagarnas möjlighet att organisera sig fackligt.
  • Det förebyggande arbetsmiljöarbetet ska ges särskild prioritet.
  • Andelen otrygga anställningar och ofrivilliga deltider måste minska. Heltid ska vara norm i hela EU.
  • EUs jämställdhetsstrategi måste lyfta kvinnors situation på arbetsmarknaden med målet att minska andelen otrygga anställningar och ofrivilliga deltider.

Läs hela LO:s valplattform här.

LO har också ställt sig bakom en egen kandidat till EU-parlamentet, Johan Danielsson. Han är till vardags EU-samordnare på LO, och står nu på Socialdemokraternas lista.

Daniel Jernström
Daniel Jernström. Foto: Rebecka Uhlin

Planen är att prata EU-val med 150 000 LO-medlemmar. Hotell- och restaurangfackets mål är att nå 5 000 av dem. Det berättar förbundets valledare Daniel Jernström.
– Det är ganska likt valplanen vi hade nu till riksdagsvalet. Vi ska genomföra en samtalskampanj. Målet är att prata med 5 000 medlemmar, varav 4 000 ska vara enskilda samtal eller telefonsamtal.

Syftet är dels att uppmärksamma medlemmarna på EU-valet, och dels att få fler att rösta på Socialdemokraterna och LO:s kandidat, säger Daniel Jernström.
– Vi vill ju att Johan Danielsson ska bli vald. Vi behöver folk i EU som bevakar våra intressen. Men vi vill också att fler ska gå och rösta. Det är inte alla som ens vet om att det är val.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 47 artiklar

Alla artiklar i temat (44 till)
Fråga om jobbet.
155
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här