Nyheter | Tema: Städ Hälsa
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Städerskor och kockar lever farligt

Är du städerska, kock eller restaurangbiträde? Då kan det finnas skäl att se över hur du lever. Ny statistik visar att dödligheten i dessa yrkesgrupper är högre än genomsnittet.

Publicerad 25 september 2014
Städerskor och kockar lever farligt
Restaurangbiträden, kockar och städerskor - yrken med förhöjd dödlighet. Foto: Colourbox, Mostphotos

Det är Statistiska centralbyrån som har jämfört dödligheten i olika yrkesgrupper. Rapporten bygger på statistik från yrkesregistret över dödsfall mellan 2008 och 2012, där de avlidna varit mellan 35 och 65 år gamla. Resultatet visar att det är stor skillnad i dödlighet mellan olika yrkesgrupper, säger Örjan Hemström på SCB som arbetat med rapporten.
– Vi kan se att det finns stora skillnader, främst beroende på kvalifikationer. Chefer och yrken som kräver eftergymnasial utbildning har generellt lägre dödlighet än andra. 

I topp över dödlighet finns nästan bara arbetaryrken. Högt upp för både kvinnor och män hamnar gruppen servicearbete utan krav på särskild yrkesutbildning. Men här finns även fler branschyrken. Kvinnliga städare och restaurangbiträden hör till yrkesgrupper med dödlighet klart över genomsnittet. Där hamnar även manliga kockar, vaktmästare, bagare och konditorer. 

Det finns flera orsaker till skillnaderna.
– Det kan handla om att man har en sämre arbetsmiljö, mer press, tyngre jobb, lägre inkomst. Vi vet att arbetsmiljön generellt är bättre i yrken med högre kvalifikationskrav, säger Örjan Hemström.
Tidigare forskning har visat på flera samband mellan låg inkomst och ohälsa. Till exempel vet man att litet inflytande över det egna arbetet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns även belägg för att arbeten med enformiga och repetitiva arbetsuppgifter ökar dödligheten. En annan faktor som kan spela in är beteendemönster, säger Örjan Hemström.
– Det kan också handla om levnadsvanor, till exempel när det gäller rökning och alkohol. 

I vissa fall kan dessa vanor vara sammankopplade med yrket. I rapporten pekas hotell- och restaurangbranschen ut som en av branscherna där tillgången och attityden till alkohol kan bidra till att skapa ett problembeteende hos de anställda. Örjan Hemström tar sjömän som ett annat exempel.
– Vi vet att sjömän av tradition druckit mer alkohol än de flesta. Det kan vi se på den förhöjda dödligheten. Det intressanta är att det gäller för flera typer av anställda, både däckspersonal och maskinbefäl, trots att de tillhör olika grupper.  

SCB har även jämfört dödligheten för utrikesfödda och inrikesfödda i olika yrkesgrupper. Det verkar inte vara någon större skillnad – förutom i några av hotell- och restaurangbranschens yrken.
– Det är intressant. För städare och köks- och restaurangbiträden gäller den förhöjda dödligheten bara inrikesfödda. En förklaring kan vara att utrikesfödda i de grupperna har bättre levnadsvanor. Sen har det också att göra med att det är fler av de utrikesfödda i dessa yrken som har en högre utbildningsnivå, säger Örjan Hemström.   

Även dödsfall i arbetet, till exempel dödsolyckor, är inkluderade i statistiken. Men dessa spelar ingen större roll för utfallet, säger Örjan Hemström.
– Det kan vi se på till exempel byggnadsarbetare. Det är en av de mest drabbade grupperna när det gäller dödliga olyckor, men det märks inte i dödlighetsgraden. Då är nog relationen till hjärt- och kärlsjukdomar viktigare. 

Rapporten visar också att det avgjort bästa sättet att sänka risken för dödsfall är att ha ett jobb. Män som inte har någon sysselsättning har 3,5 gånger högre dödlighet än män med sysselsättning. För kvinnor är dödligheten 2,8 gånger högre för icke sysselsatta.

Fakta: Yrkesgrupper med förhöjd dödlighet

Kvinnor:
* Elmontörer, tele- och elektronikreparatörer
* Övriga servicearbetare
* Maskinoperatörer i textil-, skinn- och läderindustri
* Tidningsdistributörer och vaktmästare
* Datatekniker och dataoperatörer
* Städare
* Köks- och restaurangbiträden

Män:
* Övriga servicearbetare
* Industrirobotoperatörer och däckspersonal
* Maskinoperatörer inom textil-, skinn- och läderindustri samt inom kemisk-teknisk industri.
* Tidningsdistributörer och vaktmästare
* Handpaketerare och andra fabriksarbetare
* Slaktare, bagare och konditorer
* Kockar

Källa: SCB ”Yrke och dödlighet 2008–2012”

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Nyheter KARPALTUNNEL

Bra att veta om ”baristahandled”

Så uppstår besväret som ger stickningar, fummel och domnade händer – karpaltunnelsyndrom.

Publicerad 20 oktober 2020 Kommentera
Bra att veta om ”baristahandled”
Killen på bilden är modell, annars skulle vi tipsa honom om att göra övningen i punkt 3. Foto: Istockphoto

1 En viktig tunnel. Karpaltunneln sitter mitt i handleden, och leder den viktiga medianusnerven till fingrarna.  Karpaltunnelsyndrom är när nerven kommer i kläm.

2 Ond natt. Får du domningar och stickningar i händer och fingrar, ofta på natten? Då kan det vara just detta syndrom du råkat ut för. Nedsatt känsel, fumlighet, svårt att greppa och lätt att tappa saker är andra tecken. En del blir så svaga att det är svårt att skruva upp till exempel korken på en pet-flaska. Det kan också göra ont i handen och handleden.

3 Tidig insats. Gör armar uppåt sträck och knyt fingrarna, tio gånger per vaken timme. Det kan minska svullnaden i tidiga stadier.

4 Branschjobb frestar på. Upprepade monotona rörelser där man använder mycket kraft är en vanlig orsak. Det blir värre om man inte hinner ta paus. Kockar, städare, diskare och baristor har ofta sådant arbete. Det är inte för inte som karpaltunnelsyndrom också kallas baristahandled.

5 Hjälp finns. En arbetsterapeut kan ge behandling och träning. Stödskena är bra för att undvika böjda handleder som klämmer nerven. Kortisonspruta hjälper ibland. Ibuprofen eller andra antiinflammatoriska medel kan hjälpa. Du kan också prova behandling hos kiropraktor eller naprapat.

6 Dags för kniven. Om inget annat hjälper kan det bli operation. Ett snitt över karpaltunneln skär av ledbandet som täcker den och trycket minskar. Sedan läker ledbandet ihop av sig självt. Efteråt blir det lite mer utrymme för nerven.

7 Ta det lugnt. Efter operationen är du öm och ska ta det lugnt, speciellt under de första veckorna. Går du tillbaka för tidigt till ett arbete som överbelastar handen kan det leda till att operationen måste göras om. Det brukar behövas två till sex veckors sjukskrivning.

Källor: Danderyds sjukhus, Akademiska sjukhuset, 1177

Nyheter LAS

”Vi har kämpat”

I dag beslutade LO:s styrelse att säga nej till det bud som fanns för en överenskommelse om trygghet och omställning. ”Nu har vi försökt, och nu har vi slutligen gett upp för den här gången” säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Publicerad 16 oktober 2020 Kommentera
”Vi har kämpat”
Det blev en del sena förhandlingskvällar, men till slut sade LO nej till avtalsförslaget. Foto: Mostphotos

I går återupptog LO, PTK och Svenskt Näringsliv förhandlingarna om trygghet och omställning. I dag på eftermiddagen stod det klart att parterna inte kunnat enas.

– Vi har verkligen försökt att ända in i kaklet få till stånd en överenskommelse, men inte lyckats, sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson vid en pressträff.

Att arbetsmarknadens parter inte kommit överens om ett avtal betyder att den utredning som presenterades i juni ska ligga till grund för ny lagstiftning.

Susanna Gideonsson. Foto: Joacim Schwartz

– Vi kan konstatera att den politiska inblandning som kom efter januariavtalet inte har varit av godo. Utgångspunkten för samtalet har blivit annorlunda. Det har alltid funnits ett annat alternativ som har legat på sidan om och som faktiskt har påverkat våra förhandlingar.

Enligt Susanna Gideonsson lyckades inte facken få till stånd mer trygghet för medlemmarna.

– Vi har lyckats bra på vissa bitar. Vi har lyckats mindre bra på de bitar som faktiskt var huvudanledningen till att vi begärde förhandling. Den om att lagen om anställningsskydd inte fungerar, att det är alldeles för många som står utan skydd, som inte ens omfattas av lagen.

Dagens besked innebär att många fackförbund i stället kommer att driva frågor om trygghet i den pågående avtalsrörelsen. HRF har till exempel kompletterat sina yrkanden till Visita med krav på ökat skydd mot hyvling och starkare rättigheter för deltidsanställda.

HRF:s ordförande Malin Ackholt säger i ett uttalande att ”Förslaget till överenskommelse var inte tillräckligt bra. Vi har gått in med ambitionen att sluta ett avtal som kan hålla över tid. Vi kan konstatera att Svenskt Näringsliv inte har gått oss till mötes i viktiga trygghetsfrågor för våra medlemmar på den framtida arbetsmarknaden”.

Susanna Gideonsson antydde på pressträffen att arbetsmarknadens parter inte kan ta ansvar för den politiska kris som eventuellt uppstår nu när man inte lyckades landa en överenskommelse.

– Vi har kämpat. Vi har trott på en överenskommelse, vi tror på den svenska modellen, vi tror på starka parter. Vi tror på facklig styrka, och det kommer vi att fortsätta göra.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Nyheter TRÄNGSEL

Fortsatt trängsel kan leda till vite

Trängseln på restaurangerna ser inte ut att minska. Fortfarande får många anmärkningar vid inspektion och när nattklubbarna i Stockholm öppnade blev klagomålen fler.

Publicerad 16 oktober 2020 Kommentera
Fortsatt trängsel kan leda till vite
Senaste helgen var det mycket folk på nattklubbar kring Stureplan. Foto: Roland Lundgren/Mostphotos

Sedan i juli har minst en tredjedel av de ställen som inspekterats av kommunernas miljöförvaltningar fått anmärkningar, både i Stockholm och Göteborg.

Förra helgen öppnade dessutom flera av de nattklubbar kring Stureplan i Stockholm som varit stängda. Enligt vittnesmål ska gästerna inte ha hållit säkerhetsavstånd.
– Efter helgen har vi fått in ett antal klagomål på ställen runt Stureplan. Vi tar till oss det och arbetar nu med hur vi kommer att gå vidare, säger Kristine Fornander, enhetschef på livsmedelskontrollen.

Kristine Fornander, enhetschef livsmedelskontrollen, Stockholm.

Av de 19 restauranger och kaféer som inspekterades under lördagen i Stockholm fick 7 anmärkningar. Nattklubbar ingick inte bland dem som fick besök.

Kommer de att inspekteras den här helgen?
– Vi berättar aldrig på förhand. Våra inspektioner är alltid oanmälda, säger Kristine Fornander.

Ungefär 35 procent av de ställen som inspekterats sedan i juli har fått anmärkningar.
– Det är för mycket. Vi har hållit på med det här så länge nu att fler borde klara att se till att avstånd hålls och bord glesas ut. Men jag förstår att det är svårt, säger Kristine Fornander.

Sedan i juli har kommunerna ansvar för att serveringsställen följer regler och ser till att det inte blir trängsel. De kan också komma med föreläggande om vite, det vill säga böter. Det vanligaste i Stockholm är att restaurangerna först får en anmärkning och chans att rätta till bristerna. Har de inte gjort det vid ett andra besök blir det föreläggande med vite.

Så många har inspekterats

  • Stockholm: sedan i juli har 999 serveringsställen inspekterats. 382 har fått anmärkningar. 35 har fått beslut om krav på åtgärder med vite.
  • Göteborg: sedan i juli har 959 inspekterats. 303 har fått anmärkningar. 26 har fått beslut om krav på åtgärder med vite.

Ungefär tio procent av dem som haft anmärkningar har inte åtgärdat bristerna vid det andra besöket. Ett fåtal av dem gör det inte heller till besök nummer tre. Då skickar inspektionen vidare ärendet till förvaltningsrätten som bestämmer om utdömande av vite. Ännu har inga sådana beslut kommit, men 35 företag i Stockholm riskerar att få betala.

Skulle bristerna vara mycket stora kan inspektörerna även stänga ett ställe direkt. Sedan månadsskiftet mars-april har 19 ställen fått stänga. Samtliga har kunnat öppna igen. Sedan kommunen tog över ansvaret och viten infördes är det bara tre som fått stänga.

Vid inspektionerna i Göteborg helgen 2–3 oktober fick 7 av 26 inspekterade anmärkningar för att det var för trångt.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här