Nyheter

Hallå där, Rickard Ljung

Hotellstädare lägger tio miljoner arbetstimmar per år på att vika snibb på toalettpapper. Det har läkaren och forskaren Rickard Ljung kommit fram till.

Publicerad 21 december 2016
Hallå där, Rickard Ljung
Vikta snibbar på hotellets toalettpapper. Foto: Colourbox

Du är forskare på Institutionen för miljömedicin på Karolinska Institutet, varför har du studerat det här?
Jag var ute och reste med barnen, och vi tyckte först att det var lite roligt att toapappret var vikt när badrummet var nystädat. Men sedan pratade vi om olika yrken och deras status, inkomster och arbetsuppgifter. Varför man gör vissa saker i olika yrken och om alla arbetsuppgifter verkligen är relevanta. Då föddes idén att räkna ut hur mycket tid det här tar.

Rickard Ljung. Foto: Angela Berthelsen
Rickard Ljung. Foto: Angela Berthelsen

Hur kom du fram till resultatet?
Vi vek toapapper i den enklaste vikningen, en v-form. Sedan skrev vi ner hur lång tid det tog och multiplicerade med antalet hotellrum som finns i världen. De hotell som viker toapapper hör ju till de som ofta har lite högre standard eller ingår i de stora kedjorna. Vi tog också hänsyn till beläggningsgraden.
Till slut kom vi fram till att det med den enklaste vikningen tar sammanlagt tio miljoner timmar per år.

Och vad säger det?
Dels var det här en rolig sak att göra, men det finns så klart en seriös underton. Ska vi verkligen hålla på med det här? Ska någon arbeta med en sak som vi precis ska använda och direkt kasta bort? Arbetsuppgifter måste vara meningsfulla för att man ska känna glädje i jobbet. Det här är ju inte en tung arbetsuppgift, men kanske inte heller nödvändig. Den här tiden kanske städaren skulle kunna använda till något annat, mer meningsfullt.

Du ställde också frågan om det här är rimligt – vad kom du fram till?
Jag tycker inte att det är rimligt. Jag vill inte att någon ska tvingas vika mitt toapapper innan jag ska använda det. Det kanske till och med kan vara lite förnedrande, tycker jag. Jag vill inte heller betala vad det kan kosta.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 55 artiklar

Alla artiklar i temat (52 till)
Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 55 artiklar

Alla artiklar i temat (52 till)
Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 55 artiklar

Alla artiklar i temat (52 till)
Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här