Nyheter

Hallå där, Rickard Ljung

Hotellstädare lägger tio miljoner arbetstimmar per år på att vika snibb på toalettpapper. Det har läkaren och forskaren Rickard Ljung kommit fram till.

Publicerad 21 december 2016
Hallå där, Rickard Ljung
Vikta snibbar på hotellets toalettpapper. Foto: Colourbox

Du är forskare på Institutionen för miljömedicin på Karolinska Institutet, varför har du studerat det här?
Jag var ute och reste med barnen, och vi tyckte först att det var lite roligt att toapappret var vikt när badrummet var nystädat. Men sedan pratade vi om olika yrken och deras status, inkomster och arbetsuppgifter. Varför man gör vissa saker i olika yrken och om alla arbetsuppgifter verkligen är relevanta. Då föddes idén att räkna ut hur mycket tid det här tar.

Rickard Ljung. Foto: Angela Berthelsen
Rickard Ljung. Foto: Angela Berthelsen

Hur kom du fram till resultatet?
Vi vek toapapper i den enklaste vikningen, en v-form. Sedan skrev vi ner hur lång tid det tog och multiplicerade med antalet hotellrum som finns i världen. De hotell som viker toapapper hör ju till de som ofta har lite högre standard eller ingår i de stora kedjorna. Vi tog också hänsyn till beläggningsgraden.
Till slut kom vi fram till att det med den enklaste vikningen tar sammanlagt tio miljoner timmar per år.

Och vad säger det?
Dels var det här en rolig sak att göra, men det finns så klart en seriös underton. Ska vi verkligen hålla på med det här? Ska någon arbeta med en sak som vi precis ska använda och direkt kasta bort? Arbetsuppgifter måste vara meningsfulla för att man ska känna glädje i jobbet. Det här är ju inte en tung arbetsuppgift, men kanske inte heller nödvändig. Den här tiden kanske städaren skulle kunna använda till något annat, mer meningsfullt.

Du ställde också frågan om det här är rimligt – vad kom du fram till?
Jag tycker inte att det är rimligt. Jag vill inte att någon ska tvingas vika mitt toapapper innan jag ska använda det. Det kanske till och med kan vara lite förnedrande, tycker jag. Jag vill inte heller betala vad det kan kosta.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här