Nyheter ARBETSMILJÖ

Städjobb leder till långa sjukskrivningar

Städare och fönsterputsare löper störst risk att drabbas av sjukdomar i muskler och skelett. För privatanställda inom restaurang och storkök är risken låg. Men det beror inte på jobbet, utan på att många är unga.

Publicerad 24 april 2019
Städjobb leder till långa sjukskrivningar
Värk i rygg och leder orsakar många långa sjukskrivningar. Foto: Colourbox

Sjukdomar som ryggvärk och reumatism är fortfarande den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro i privat sektor. Det visar en ny statistikrapport från Afa försäkring.

Risken varierar kraftigt mellan olika yrkesgrupper. Allra högst är den för städare och fönsterputsare, med 12,3 fall per 1000 anställda. Restaurang- och storköksanställda har bland de lägsta riskerna, tre fall per tusen anställda.

Men restaurang- och storköksanställda inom kommuner och regioner toppar däremot statistiken över lång sjukfrånvaro på grund av sjukdomar som ryggvärk och reumatism. Där är risken 12,8 per 1000 anställda. En viktig förklaring till skillnaden är enligt rapporten att många som jobbar inom restaurang och storkök i den privata sektorn är unga, medan kommuner och regioner sysselsätter många äldre. De unga har inte hunnit få besvär.

Mer om statistiken

Statistiken gäller diagnoser i muskler och skelett. Det kan bland annat vara ledsjukdomar, ryggsjukdomar och sjukdomar i mjukvävnader. Dessa sjukdomar står för 95 procent av den långvariga sjukfrånvaron med så kallad muskuloskeletal diagnos. Ryggsjukdomar leder till längre frånvaro än de andra sjukdomarna.Som långa sjukfall räknas sjukskrivningar som pågått i minst tre månader.Siffrorna i artikeln gäller för 2017.

Äldre har en klart högre risk att drabbas. Gruppen 56–64 år har mer än fem gånger så hög risk för långvarig sjukfrånvaro på grund av sådana besvär, jämfört med åldersgruppen 16–35 år.

Städare och fönsterputsare är utsatta även när de arbetar inom kommuner och regioner. De har näst högst risk.

Läs rapporten här.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här