Nyheter HÄLSA

Morgongympa är standard på Skanska

I byggbranschen har man länge arbetat med uppvärmning för att förebygga skador. På byggbolaget Skanska är morgongympan numera standard.

Publicerad 4 februari 2019
Morgongympa är standard på Skanska
Byggympan har blivit en naturlig grej, säger Rikard Andersson. Foto: Stefan Holm/Skanska

Att värma upp inför ett fysiskt krävande jobb är lika viktigt som att värma upp inför ett träningspass. Det säger Rikard Andersson, arbetsmiljösamordnare på byggbolaget Skanska.

– Det får i gång blodcirkulationen och minskar risk för skador och sträckningar under arbetsdagen.
På Skanska har man arbetat med morgongympa sedan slutet av 1990-talet. I dag är det standard på bolagets projekt, berättar Rikard Andersson.

– Vi har haft det på alla större byggen jag har varit på. Det har blivit en naturlig grej som man pratar om på planeringsmötena.
Han säger att byggjobbarna generellt brukar vara positiva.

– Det finns alltid några som inte brukar röra på sig i vanliga fall, som är lite stela och skäms för det. Och så finns det någon som tycker att det är lite löjligt, men det brukar släppa. Det är inte så macho att stå och titta på.
Rikard Andersson har inte sett någon statistik över huruvida morgongympan minskar arbetsskadorna, men hans egen uppfattning är att den hjälper.

– Det jag hör om dagarna är att folk tycker att det är bra. Man säger att man börjar få upp rörligheten och blir mjukare i kroppen. Man sträcker sig inte lika lätt.

Morgongympan har dessutom en social funktion, säger Rikard Andersson.
– Man har skoj tillsammans och skämtar, puttar lite på varandra. Det är inte blodigt allvar. Man får den sociala biten också.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här