»Superviktigt med rutiner«
Det blev inget ensamarbete på Caffè Ritazza. Foto: Colourbox
Fokus ENSAMARBETE

»Superviktigt med rutiner«

Baristan Kajsa Bysell stoppade sent ensamarbete på Caffè Ritazza med hjälp av en risk­bedömning.

Kajsa Bysell. Foto: Privat

När arbets­givaren ville införa ensamarbete på kvällstid reagerade fackligt förtroendevalda Kajsa Bysell.
– Man skulle vara ensam på ett ställe med alkohol, på Stockholms centralstation. Det är ett utsatt läge plus att arbetsbelastningen skulle bli för hög.

Kajsa Bysell, som är skyddsombud, begärde en risk- och konsekvensanalys. Den visade så pass många negativa följder av ensamarbetet att arbets­givaren ändrade sig.
– Företaget kanske inte tänkte på alla arbetsuppgifter som en ensam person ska göra, eller på vad det kostar i längden. Människor riskerar att bli utslitna och det är dåligt för verksamheten om man till exempel inte hinner städa ordentligt.

Andra enheter inom kedjan har ensamarbete som är framförhandlat mellan fack och arbetsgivare. Det finns schemalagd avlösning vid raster och personalen har möjlighet att ringa till någon på en annan enhet om de behöver gå ifrån andra tider.
– Det är superviktigt med rutiner, som att veta vad man ska göra om man blir sjuk eller om en gäst är hotfull.

Men det handlar inte bara om det som är direkt riskabelt.
– Den som arbetar ensam har inte någon att prata med och träffar inte kollegor från andra skift. Det kan också vara svårt att ha kontakt med chefen. Det måste finnas andra sätt att kommunicera på när man inte träffas, ­säger Kajsa Bysell.

Fråga om jobbet.
96
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här