Ur temat Skyddsombud
Nyheter ARBETSMILJÖ

Förslag om regionala skyddsombud stoppas

Regeringens förslag om att ge de regionala skyddsombuden rätt att komma in på alla arbetsplatser med kollektivavtal blir inte verklighet.

Publicerad 23 april 2020
Förslag om regionala skyddsombud stoppas
Lagförslaget som skulle ge tillträde till arbetsplatser med kollektivavtal stoppas. Foto: Kent Eng, Colourbox

Förslaget gick ut på att de regionala skyddsombuden skulle få rätt att komma in på alla arbetsplatser med kollektivavtal. I dag har de bara tillträde till företag där det finns fackmedlemmar. Tanken var att stärka arbetsmiljöarbetet där det saknas egna skyddsombud och fackmedlemmar.

Men regeringen fick inte tillräckligt med stöd för förslaget när det i dag togs upp i arbetsmarknadsutskottet. Centerpartiet och Liberalerna gick på samma linje som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna och säger nej.

Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

Hotell- och restaurangfacket har tidigare välkomnat förslaget. Per Persson, avtalssekreterare för HRF, är besviken men inte överraskad.
– Det är bara att konstatera att de här partierna absolut inte står på några arbetares sida. De regionala skyddsombuden har en mängd kunskap som nu inte tas tillvara, säger Per Persson.

De partier som är emot förslaget vänder sig bland annat mot att de regionala skyddsombuden har koppling till facken.
– Men det är en missuppfattning att de skulle vara styrda av facken. De utses av facken, men sedan agerar de utifrån lagstiftning och branschkunskap. Man kan bara fråga sig varför arbetsgivare inte skulle vilja släppa in kompetenta arbetsmiljöombud på arbetsplatsen, säger Per Persson.

Ingår i temat: Skyddsombud 43 artiklar

Alla artiklar i temat (40 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här