Ur temat Skyddsombud
Nyheter SKYDDSOMBUD

”Ibland tar det lite mer kraft och tjat”

Hotell- och restaurangbranschens skyddsombud får samarbetet med arbetsgivarna att funka. Det visar en undersökning som Hotellrevyn har gjort.

Publicerad 23 oktober 2019
”Ibland tar det lite mer kraft och tjat”
HRF-medlemmar med uppdrag som skyddsombud deltog i Hotellrevyns undersökning. Foto: Anna-Karin Nilsson

Sju av tio skyddsombud tycker att arbetsgivarna lyssnar på dem, och en lika stor andel tycker att samarbetet går bra. Men många uppger att det är skyddsombudet som får ta initiativet.

– Det fungerar hyfsat, tycker att arbetsgivaren är lite dålig på att ha med skyddsombudet i vissa frågor. Man får själv ta kontakt när något är på gång, skriver ett skyddsombud.
– Ofta kommer de till oss i sista stund och då är det svårt att påverka, berättar en annan i enkäten.

Stress och schemaläggning rankas högt när skyddsombuden får lista branschens största arbetsmiljöproblem.
Skyddsombuden berättar om arbetsgivare som ”underbemannar för att låta de som jobbar arbeta dubbelt så mycket” och att ”det höga tempot och den dåliga bemanningen gör det omöjligt att förändra arbetssättet till ergonomiskt”.

Enkätsvaren visar också att även om arbetsgivaren lyssnar, så kan steget till handling ibland vara långt.

Om undersökningen

Alla HRF-medlemmar med uppdrag som skyddsombud, huvudskyddsombud eller regionalt skyddsombud fick en webbenkät mejlad till sig. 104 av 381 svarade.

– Att ha möten är ju toppen, men leder det inte till någonting praktiskt är det förgäves, skriver ett skyddsombud.
– Ibland tar det lite mer kraft och tjat, men övervägande är det positivt, sammanfattar ett annat skyddsombud.

Stödet i arbetsmiljöarbetet kommer främst från den lokala HRF-avdelningen och arbetskamraterna.
– Det är även väldigt positivt att ha en klubb, för där kan man stötta varandra när man haft möten och förhandlingar som urartat.

Ingår i temat: Skyddsombud 43 artiklar

Alla artiklar i temat (40 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här