Ur temat Skyddsombud
Nyheter ARBETSMILJÖ

Skyddsombud: Dålig luft i saluhall gör anställda sjuka

Anställda på en restaurang i Hötorgshallen i Stockholm klagar på att inomhusluften ger dem hälsoproblem. Men hyresvärden, Stockholms stad, säger att luftvärdena är bra.

Publicerad 15 juni 2017
Skyddsombud: Dålig luft i saluhall gör anställda sjuka
Cecilia Creutz, regionalt skyddsombud, kräver att luftkvaliteten på Melanders Fisk ska utredas. Foto: Elis Hoffman

– Vi har fått höra att luften är så dålig att folk mår dåligt. Det har förekommit sjukskrivningar, säger Cecilia Creutz, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud.

I slutet av maj skickade hon en 6:6a-anmälan till en av arbetsgivarna i Hötorgshallen, Melanders Fisk, och till Arbetsmiljöverket. Där vittnar anställda om sjukskrivningar och problem i luftrör. Situationen beskrivs som akut. Förutom att Melanders Fisk ska vidta åtgärder, vill Cecilia Creutz att Arbetsmiljöverket ska granska luften inne i Hötorgshallen.
– Man kan lätt föreställa sig att fler är drabbade. Det finns många arbetsplatser där inne.

Melanders Fisk skriver i ett svar på anmälan att de inväntar en OVK, en obligatorisk kontroll av ventilationen i Hötorgshallen. Ventilationskontrollen ska enligt lag göras vart tredje år i lokaler som Hötorgshallen. Det är hyresvärdens, Stockholms stads, ansvar. Men det senaste OVK-protokollet för fastigheten som registrerats hos Stadsbyggnadskontoret i Stockholm är från 2010.

Det är Fastighetskontoret i Stockholm som ansvarar för Hötorgshallen. Linda Laine, kommunikatör där, säger att det gjordes en OVK av huset där Hötorgshallen ligger även 2015. Men den blev inte godkänd.
– Den underkändes, men inte för att värdena var dåliga utan för att det saknades viss information.
Sedan dess har ingen ny OVK gjorts. Linda Laine säger att det beror på att Hötorgshallen genomgått stora renoveringar de senaste åren. Hon hänvisar i stället till en kontroll av luftflödena som gjordes 2016, efter klagomål från en anställd. Resultatet visade att luftvärdena uppfyllde kraven, säger hon.
– Men om nu Arbetsmiljöverket skulle ha anmärkningar, så får vi ju så klart rätta till det.

Tills Arbetsmiljöverket gjort inspektion i Hötorgshallen lovar Melanders Fisk att erbjuda alla anställda en kort extrarast varannan timme, för att de ska få frisk luft. Men Cecilia Creutz är skeptisk.
– Jag vet att de anställda kommer få svårt att ta de utlovade rasterna. Det är knappt genomförbart.

Melanders Fisk i Hötorgshallen vill i nuläget inte kommentera saken, men säger att de arbetar med en egen utredning.

Ingår i temat: Skyddsombud 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Nyheter ARBETSMILJÖ

Närmare åtal för dödsolycka

Två personer på Orsa rovdjurspark kan bli åtalade för dödsolyckan då en ung djurskötare miste livet. Det kan även bli aktuellt med böter för Grönklittsgruppen.

Publicerad 12 augusti 2019 Kommentera
Närmare åtal för dödsolycka
En 18-årig djurskötare dog på Orsa rovdjurspark. Foto: Lena Cedervall/Mostphotos

För två år sedan dog en 18-årig djurskötare då han attackerades av björn på sin arbetsplats Orsa rovdjurspark. Nu har Gunnar Jonasson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, kommit ett steg närmare åtal i fallet.
– Jag hoppas kunna fatta beslut om det blir åtal före årsskiftet. Det gäller två personer som är misstänkta för arbetsmiljöbrott i form av grovt vållande till annans död. Dessutom kan det bli företagsbot för Grönklittsgruppen som äger parken, säger Gunnar Jonasson.

De två personerna är även misstänkta för grovt vållande av fara för annan. Det gäller de fyra personer, två vuxna och två barn, som befann sig tillsammans med djurskötaren i det hägn som skulle ha varit tomt.

Utredningen av olyckan är skickad på slutdelgivning till företaget, de misstänkta och deras advokater. De ska yttra sig om utredningen senast den 15 september, men kan begära uppskov.

Företagsbot kan tas ut om företaget inte har förebyggt brott, för att någon i ledande ställning har begått brott eller för att någon som haft ansvar för tillsyn inte har skött uppgiften.

Rovdjursparken har kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket.

Ingår i temat: Skyddsombud 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Nyheter tävling

Hallå där, Elias Larsson

Elias Larsson är hotellreceptionist på Radisson Blu i Malmö. Om en dryg vecka åker han till Kazan i Ryssland för att representera Sverige i Yrkes-VM för unga.

Publicerad 12 augusti 2019 Kommentera
Hallå där, Elias Larsson
Elias Larsson. Foto: Worldskills Sweden

Hur laddar du?
– Just nu är det finslipning på smådetaljer. Men det har varit mycket träning under året, det är många olika tävlingsmoment. Jag får en del träning i vardagen på jobbet, men tävlingsmomenten ska ju vara lite svårare. Det är mycket skriftligt, att göra bokningsförfrågningar eller att svara på gästkommentarer i sociala kanaler. Det har jag fått öva på.

Vad har du för förväntningar på tävlingen?
– Jag hoppas på medalj, självklart. Det hade varit jätteroligt. Men man vet ju inte, det är svårt att förutsäga hur det ska gå.

Vilka är dina styrkor?
– Det är nog ändå att jag ser gästerna, att jag gör så att de känner sig sedda. Det är något gästerna ofta uppskattar. Det är klart att det är svårare i den här tävlingssituationen där det ska vara väldigt strikt. Men jag tror att vi har hittat en bra balans för hur det ska komma fram.

Om tävlingen

  • Yrkes-VM, även kallat World Skills, är en tävling där unga under 23 år tävlar i yrkesskicklighet i olika grenar.
  • Tävlingen hålls vartannat år. I år arrangeras Yrkes-VM i Kazan i Ryssland 22-27 augusti.
  • Från hotell- och restaurangbranschen tävlar deltagare i servering, matlagning och hotellreception.
  • Det är UHR, där både HRF och Visita ingår, som utser tävlande från branschen.

Ingår i temat: Skyddsombud 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Nyheter FUSKJAKT

Myndigheter vill ha lagändring mot fusk

Sedan i våras jobbar åtta myndigheter gemensamt mot olika former av fusk inom bland annat restaurangbranschen. Nu vill de få större möjligheter att dela information med varandra, säger Pia Bergman på Skatteverket.

Publicerad 8 augusti 2019 Kommentera
Myndigheter vill ha lagändring mot fusk
Skatteverkets expert på ekonomisk brottslighet, Pia Bergman, vill att myndigheter får större möjligheter att dela information för att komma åt fusk. Foto: Colourbox, Jeanette Andersson

Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Arbetsmiljöverket, Migrationsverket, Ekobrottsmyndigheten, Jämställdhetsmyndigheten och Polisen ingår sedan i våras i ett projekt mot osund konkurrens och fusk i fyra branscher. Förutom restaurang granskar man byggsektorn, bilverkstäder och skönhetssalonger.

– Det här är ett pilotår. Vi börjar i de branscher som är mest prioriterade, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Det man tidigare har sett är att företag som brister inom ett område, till exempel skatteinbetalningar, ofta gör det på fler, bland annat arbetsmiljö.

I dagsläget upplever myndigheterna att sekretesslagstiftningen försvårar arbetet med kontroller.

– Vi på Skatteverket är ju de som är mest ute på fältet, men vi har också hårdast sekretess. Så vi kan inte alltid dela med oss av det vi ser till exempelvis Migrationsverket eller Arbetsmiljöverket, säger Pia Bergman.

Myndigheterna har framfört till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som initierade projektet, att de vill se regeländringar.

– Vi måste kunna dela relevanta uppgifter. Det har gjorts en lagändring tidigare för att komma åt organiserad brottslighet: Lagen om uppgiftsskyldighet, som innebär att vissa myndigheter SKA lämna uppgifter till varandra inom vissa områden.

Ännu finns inga siffror över vad granskningen av restauranger lett till. Men Pia Bergman konstaterar att man upptäckt många myndighetsgemensamma problem.

– Restaurangbranschen är ju en bransch där det är känt, inte bara i Sverige, att det finns personal som inte syns i restaurangerna, som jobbar mer bakom. Förutom svartjobb handlar det om arbetsmiljö, brist på arbetstillstånd och fusk med olika former av bidrag.

Syftet med projektet är att minska den osunda konkurrensen.

– Det ska löna sig att vara schyst, både när det gäller samhällsansvar och mot sina arbetstagare. Vi vill få bort de aktörer som underminerar marknaden för alla näringsidkare som vill göra rätt för sig. De flesta kämpar som tusan för att göra ett bra jobb med schysta villkor. Om det finns 20 krogar på samma gata ska det vara den med bäst käk och service som vinner – inte den som har svart arbetskraft, säger Pia Bergman.

Fråga om jobbet.
76
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här