Ur temat Skyddsombud
Nyheter ARBETSMILJÖ

Skyddsombud: Dålig luft i saluhall gör anställda sjuka

Anställda på en restaurang i Hötorgshallen i Stockholm klagar på att inomhusluften ger dem hälsoproblem. Men hyresvärden, Stockholms stad, säger att luftvärdena är bra.

Publicerad 15 juni 2017
Skyddsombud: Dålig luft i saluhall gör anställda sjuka
Cecilia Creutz, regionalt skyddsombud, kräver att luftkvaliteten på Melanders Fisk ska utredas. Foto: Elis Hoffman

– Vi har fått höra att luften är så dålig att folk mår dåligt. Det har förekommit sjukskrivningar, säger Cecilia Creutz, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud.

I slutet av maj skickade hon en 6:6a-anmälan till en av arbetsgivarna i Hötorgshallen, Melanders Fisk, och till Arbetsmiljöverket. Där vittnar anställda om sjukskrivningar och problem i luftrör. Situationen beskrivs som akut. Förutom att Melanders Fisk ska vidta åtgärder, vill Cecilia Creutz att Arbetsmiljöverket ska granska luften inne i Hötorgshallen.
– Man kan lätt föreställa sig att fler är drabbade. Det finns många arbetsplatser där inne.

Melanders Fisk skriver i ett svar på anmälan att de inväntar en OVK, en obligatorisk kontroll av ventilationen i Hötorgshallen. Ventilationskontrollen ska enligt lag göras vart tredje år i lokaler som Hötorgshallen. Det är hyresvärdens, Stockholms stads, ansvar. Men det senaste OVK-protokollet för fastigheten som registrerats hos Stadsbyggnadskontoret i Stockholm är från 2010.

Det är Fastighetskontoret i Stockholm som ansvarar för Hötorgshallen. Linda Laine, kommunikatör där, säger att det gjordes en OVK av huset där Hötorgshallen ligger även 2015. Men den blev inte godkänd.
– Den underkändes, men inte för att värdena var dåliga utan för att det saknades viss information.
Sedan dess har ingen ny OVK gjorts. Linda Laine säger att det beror på att Hötorgshallen genomgått stora renoveringar de senaste åren. Hon hänvisar i stället till en kontroll av luftflödena som gjordes 2016, efter klagomål från en anställd. Resultatet visade att luftvärdena uppfyllde kraven, säger hon.
– Men om nu Arbetsmiljöverket skulle ha anmärkningar, så får vi ju så klart rätta till det.

Tills Arbetsmiljöverket gjort inspektion i Hötorgshallen lovar Melanders Fisk att erbjuda alla anställda en kort extrarast varannan timme, för att de ska få frisk luft. Men Cecilia Creutz är skeptisk.
– Jag vet att de anställda kommer få svårt att ta de utlovade rasterna. Det är knappt genomförbart.

Melanders Fisk i Hötorgshallen vill i nuläget inte kommentera saken, men säger att de arbetar med en egen utredning.

Ingår i temat: Skyddsombud 27 artiklar

Alla artiklar i temat (24 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö var en av åtta tävlande som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021 Kommentera
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Ingår i temat: Skyddsombud 27 artiklar

Alla artiklar i temat (24 till)
Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här