Nyheter ARBETSMILJÖ

”Viktigt med skyddsombud på Espresso House”

Anställda på Espresso House har i artiklar i Aftonbladet vittnat om pressade arbetsvillkor. Regionala skyddsombudet Carl-Michael Leijon pekar på vikten av lokala skyddsombud.

Publicerad 31 januari 2023 Kommentera
”Viktigt med skyddsombud på Espresso House”
Fler lokala skyddsombud är lösningen på arbetsmiljöproblemen på Espresso House, tror regionala skyddsombudet Carl-Michael Leijon. Foto: Privat, Mostphotos

Aftonbladet skrev 2019 om dålig arbetsmiljö på Espresso House. I nya artiklar visar de på fortsatta problem. Hotell- och restaurangfacket menar att utvecklingen sedan 2019 har gått åt rätt håll, även om avtalssekreterare Peggy Nyholm säger till Aftonbladet att det kan finnas problem som HRF inte är medvetna om.

Det finns nu rutiner för återkommande skyddsronder. I ronderna deltar en särskilt arbetsmiljöansvarig, en distriktschef, den lokala Coffee Shop Managern och skyddsombud eller regionalt skyddsombud.

Under skyddsronden ställs frågor utifrån ett formulär som kedjan tagit fram. Man går också runt på arbetsstället och en anställd intervjuas separat, utan att platschefen är med.

Carl-Michael Leijon, regionalt skyddsombud i Karlstad, var med på några av ronderna förra veckan.

– Jag uppfattade det som att det var bra stämning och när jag pratade med personalen tyckte de att arbetsmiljön blivit bättre. De är två vid öppning och stängning och det är bra. Jag såg ingenting allvarligt att anmärka på.

Sedan 2019 har det blivit allt fler fackmedlemmar på Espresso House. Nyligen fick en av arbetsplatserna som Carl-Michael Leijon besökt även ett nytt skyddsombud, berättar han.

– Det är väldigt viktigt att det finns någon som är på plats varje dag, till skillnad från oss som går dit, gör det vi ska och går därifrån. Sedan vet vi inte vad som händer förrän om ett år då det är dags för skyddsrond igen, säger Carl-Michael Leijon.

Medlemmar som har problem med arbetsmiljön på Espresso House ska i första hand vända sig till sin chef.

– Men händer inget eller om man får ett svar som är konstigt ska man kontakta facket, säger Carl-Michael Leijon.