Nyheter skyddsrond

Tar grepp om hot och våld

Hot och våld hör inte hemma på en arbetsplats. Det är arbetsgivare och skyddsombud överens om. Därför har de vikt fredagkvällen åt en skyddsrond på McDonald’s i centrala Västerås.

Publicerad 13 september 2023 Kommentera
Tar grepp om hot och våld
Felicia Ekeljung, Maria Paulsson, Julia Karlsson och Alejandro Quezada diskuterar arbetsmiljö och går igenom Prevents checklista om hot och våld. Foto: Jonas Bilberg

Som en fritidsgård med kök. Så beskriver Alejandro Quezada, regionalt skyddsombud och ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, McDonald’s i Skrapan i Västerås.
Den ligger centralt och har blivit en mötesplats för många av stadens unga.

– Nu ska vi göra en skyddsrond med fokus på hot och våld, eftersom det är en restaurang med ett utsatt läge, säger han.

Efter att Arbetsmiljöverket tidigare i år fann brister vid en av sina inspektioner ska Alejandro tillsammans med representanter för arbetsgivaren följa upp att restaurangen har ordning på sina rutiner kring dokumentation och analys av tillbud.
Han ska också passa på att tillsammans med HR- och restaurangchef undersöka risken för hot och våld i arbetet, för arbetstagare och medlemmar. Tiden på dygnet är vald med omsorg.

Maria Paulsson, Julia Karlsson och Felicia Ekeljung möter upp i restaurangen.
Maria, som är restaurangchef, berättar att de tagit fram rutiner men framför allt – att de numera diskuterar hur man ska göra om något händer.

– Vi har i och för sig inte fått in jättemånga rapporter om tillbud ändå, men det är fler.

Julia Karlsson är HR-chef för franchisekedjan som har 19 restauranger, framför allt i Mälardalen.
Hon berättar att det finns en mycket större medvetenhet om vad som ska göras om någon gör sig illa eller råkar ut för något obehagligt på jobbet.

– Nu skulle jag säga att folk pratar mer och är mer uppmärksamma.

Alejandro Quezada tar fram Prevents checklista i mobilen. Tillsammans går de igenom punkt för punkt.

De noterar bristande belysning i entrén till restaurangen, och ett trasigt lås på dörren in till köket, vilket innebär risk för intrång.

Folk pratar mer och
är mer uppmärksamma

Julia Karlsson, HR-chef

Annars verkar det mesta finns på plats. Alejandro Quezada passar på att höra med några av de anställda om de känner till risker med arbetet och om de vet hur de ska rapportera om något händer.
Det gör de, säger Alexander Mahmoud.

Maria Paulsson berättar att de har larmknappar på flera platser i restaurangen, slutna kassasystem och förbud mot ensamarbete.

– Alla som jobbar natt vill det. Jag har aldrig schemalagt någon på natten som inte har bett om det.

Om Prevent

Prevent ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Organisationen tar fram material och fakta kring arbetsmiljö, och jobbar med målet att skapa bättre arbetsmiljö för alla.

På Prevents hemsida finns checklistor för bland annat skyddsrond, brandskydd och hot och våld.

När skyddsronden närmar sig slutet sammanfattar Alejandro Quezada.

– De allra flesta svar var klockrena. Ni har en fungerande dialog men ni behöver bli bättre på dokumentation. Bland annat vad man som anställd kan förvänta sig av er som arbetsgivare vid behov av hjälp och stöd när det förekommit hot och våld.

Han förklarar att han ser fram emot den handlingsplan som arbetsgivaren ska upprätta utifrån de risker och brister man nu upptäckt.

Julia Karlsson nickar instämmande och passar på att bjuda in Alejandro till en ny skyddsrond i januari.