Ur temat Skyddsombud
Nyheter

Skyddsombud hindras och trakasseras

En tredjedel av alla skyddsombud har hindrats i sitt uppdrag, visar en ny rapport från LO som presenterades på Skyddsombudens dag. Hotell- och restaurangfackets skyddsombud är allra värst drabbade av trakasserier.

Publicerad 26 oktober 2016

Att vara skyddsombud är ett mycket utsatt uppdrag. En tredjedel av dem som svarat på LO:s enkät har hindrats i sitt uppdrag, 12 procent har utsatts för trakasserier och 6 procent har utsatts för hot eller våld.

Hotell- och restaurangfackets skyddsombud är värst drabbade av trakasserier. Hela 19 procent av dem har trakasserats på olika sätt. Sämre löneutveckling och schemaläggning, förändrade arbetsuppgifter och omplacering är exempel på sådant som skyddsombuden i undersökningen utsatts för. Det var också en större andel av HRF:s skyddsombud som hindrats i sitt uppdrag, 40 procent.

Per Persson, avtalssekreterare för HRF, tror att det är branschens osäkra arbetsvillkor som ligger bakom att  så många drabbas. Pressen blir stor på dem som har det viktiga skyddsombudsuppdraget, säger Per Persson.
– Man ses som ett hot mot verksamheten eller så vet arbetsgivaren knappt om att man har uppdraget.

Han berättar om ett aktuellt ärende på ett stort hotell. Det hade gått säkringar i köket flera gånger och kontakter hade bytts. När skyddsombudet var på plats började det blixtra under diskbänken.
– Skyddsombudet lade ett skyddsstopp och berättade för sin vd. Som svar fick han höra att: ”Det kan bli konsekvenser för dig om du gör det.” Skyddsombudet har nu kontaktat Arbetsmiljöverket.

Om enkäten

Den webbaserade enkäten har besvarats av  7 680 skyddsombud i de 14 LO-förbunden. Svarsfrekvensen ligger på 25-50 procent, men den var högre hos HRF, 50 procent.Läs hela rapporten här

De hinder som skyddsombuden i rapporten stött på var bland annat att de nekats utbildning, inte kallats till möten och inte fått den information de ska ha i förväg.

Förklaringen till att så många skyddsombud hindras, trakasseras och utsätts för hot och våld är inte bara okunskap hos arbetsgivarna, säger LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström.
– Det handlar om att skrämma löntagarna att stå stumma med mössan i hand. Lösningen är att de fackliga organisationerna stärker sin närvaro på arbetsplatserna och ökar sin samverkan med arbetsgivarna.

 

 

Ingår i temat: Skyddsombud 43 artiklar

Alla artiklar i temat (40 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här