Ur temat Skyddsombud
Nyheter arbetsmiljö

Skyddsombud larmar om dålig arbetsmiljö på Ikea

De restauranganställda på Ikea i Helsingborg har för hög arbetsbelastning och många mår dåligt. Det menar huvudskyddsombudet som nu kräver att företaget tar tag i problemet.

Publicerad 18 oktober 2016
Rickard Philipsen, huvudskyddsombud på Ikea-varuhuset i Helsingborg.
Rickard Philipsen, huvudskyddsombud på Ikea-varuhuset i Helsingborg. Foto: Privat

Det finns problem på restaurangen på Ikea-varuhuset i Helsingborg. De anställda går hem utmattade och många har blivit sjukskrivna. Det säger Rickard Philipsen, varuhusets huvudskyddsombud, som nu har lämnat en så kallad 6:6a-anmälan till arbetsgivaren.
– Som jag bedömer det handlar det mycket om för hög arbetsbelastning. Man har för mycket att göra och för lite personal. Vi har i dag ett antal sjukskrivningar på avdelningen, för att man inte klarar av stressen psykiskt eller kroppsligt.

I sin anmälan kräver Rickard Philipsen att problem i arbetsmiljön ska åtgärdas snarast. Bland annat vill han att de anställdas hälsa utreds och att företagshälsovården ska kopplas in.
– Min bedömning är att hela avdelningen behöver ses över. Jag tror att man behöver ta in experthjälp som pratar med medarbetarna om hur de mår och varför de mår så.

I anmälan krävde Rickard Philipsen också att få tillgång till sjukstatistik för restaurangen. Det har han fått nu, och statistiken bekräftar hans misstankar.
– Kurvan fortsätter uppåt. Det blir en ond cirkel. Folk blir sjuka och man kan inte ersätta dem, de som blir kvar blir ännu mera pressade.

Så funkar en 6:6a-framställan

  • Skyddsombud som anser att det finns brister i arbetsmiljön har rätt att begära åtgärder från sin arbets­givare.
  • Ett sätt är att göra en framställan enligt kapitel 6, paragraf 6 i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren måste svara på framställan innan utsatt tid.
  • Om hen inte inte gör det, eller om skyddsombudet inte är nöjd med svaret, kan skyddsombudet vända sig till Arbetsmiljöverket.

Jeanette Wessman, HR-chef på Ikea-varuhuset i Helsingborg skriver i ett mejl att företaget tycker att det är bra att problemen har anmälts.
– På Ikea är medarbetarna vår viktigaste resurs. Sjukskrivningar är alltid ett misslyckande, oavsett anledning. Därför ser vi positivt på anmälan då vi tror att det kan hjälpa oss att skapa en bättre arbetsmiljö i restaurangen.

En del åtgärder har redan vidtagits, berättar Jeanette Wessman. Bland annat har man anställt mer personal till restaurangen och omorganiserat så att de anställda oftare ska få träffa sin chef. Hälsan på avdelningen ska diskuteras oftare, säger han.
– Vi har intensifierat avstämningarna där vi går igenom sjukstatistik, rehabfall och rekryteringsbehov, skriver hon.

Huvudskyddsombud Rickard Philipsen ser positivt på arbetsgivarens svar, men säger att det fortfarande finns saker kvar som måste göras.
– All respons är positiv respons. Men nu gäller det att göra något åt problemet, så fort som möjligt. Jag är positiv och förväntansfull, men händer det ingenting kommer jag att driva det vidare. Människor betyder mycket och ingen ska behöva må dåligt av sitt jobb.

Ingår i temat: Skyddsombud 24 artiklar

Alla artiklar i temat (21 till)
Nyheter CULINARY OLYMPICS

Hallå där, Matilda Pylkkö

Nyligen tog kocklandslaget silver i matlagnings-OS i Stuttgart. Matilda Pylkkö var där som commis.

Publicerad 25 februari 2020 Kommentera
Hallå där, Matilda Pylkkö
Matilda Pylkkö var commis under OS i matlagning med svenska kocklandslaget. Foto: Elis Hoffman

Berätta hur det var.

– Det var helt fantastiskt. En erfarenhet utöver det vanliga. Det var mäktigt att vara på plats för att göra det som vi har tränat på i ett år.

Om Matilda Pylkkö

Ålder: 19, snart 20.

Gör: Kock på Djuret i Stockholm.

Aktuell: Commis i Kocklandslaget som tog silver i matlagnings-OS.

Vad tar du med dig?

– Det är så roligt att få grotta ned sig i något så totalt. Man ser bara en sak – att stå i kök och laga mat. Det är en ynnest att få ha gjort det. Jag tar också med mig hur mycket man är kapabel till om man verkligen vill. Att se de här kockarnas passion och slit, utan att någonsin klaga, det är så inspirerande. Jag är så glad att jag fick den här erfarenheten.

Var det nervöst?

– Det var det absolut. Speciellt på prisutdelningen, det är ju där allt avgörs. Vi hade en bra känsla men det kom en bronsmedalj i en deltävling som gjorde att vi blev lite osäkra. Besvikelsen var rätt stor först att det bara blev silver. Men det är ju världens bragd – vi är näst bäst i världen.

Vill du tävla igen?

– Ja, absolut, men inte just nu. Nu vill jag jobba och kunna använda lite av det jag har lärt mig. Men sedan, om ett år kanske. Det är väldigt utvecklande med utmaningen.

Ingår i temat: Skyddsombud 24 artiklar

Alla artiklar i temat (21 till)
Nyheter ARBETSMILJÖ

Asif fick inte ha skägg på jobbet

Anställda på McDonald’s i Umeå vittnar om att de tvingats välja mellan att raka av sitt skägg och att sluta på restaurangen. Asif Sarker är en av dem. Arbetsgivaren förnekar saken.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera
Asif fick inte ha skägg på jobbet
Asif Sarker menar att han fick sluta på McDonald's i Umeå eftersom han vägrade raka av sitt skägg. Foto: AnnaKarin Drugge

Det var tidningen Folkbladet som först skrev om problem på en McDonald’s-restaurang i Umeå. Flera anställda vittnar i tidningen om att problemen började när en ny ägare tillträdde i slutet av förra året. Ägaren ska enligt anställda ställt nya krav på klädsel och utseende, bland annat ska han ha infört en ”nolltolerans mot skägg”.
– Han skickade ett mejl till alla anställda om att alla måste raka sig varje dag före arbetet, säger Asif Sarker.

Asif är utövande muslim och bär skägg av religiösa skäl. Det hade han även vid anställningstillfället, och fram till att den nya ägaren tog över arbetade han med skäggskydd i köket.
– Men det var inte tillräckligt för den nya ägaren, säger Asif.
I mitten av februari fick han sin provanställning på restaurangen avslutad. Asif menar att det enda skälet var att han vägrade raka av sitt skägg.
– Jag hade inte misskött mitt arbete på något sätt. Ägaren var tydlig med att han inte ville ha någon som inte var renrakad på restaurangen. Det var inte bara jag som fick sluta.

Mikael Forsberg, ombudsman på HRF i Umeå, är bekant med problemen på restaurangen.
– Jag har fått frågor om detta från en medlem som hade fått tjat om att raka av sitt skägg. Jag berättade att det inte är något som arbetsgivaren kan kräva, säger han.
Han menar att det inte finns stöd i Livsmedelslagen för att kräva att anställda ska raka av sitt skägg.
– Man måste ha skäggskydd, liksom du måste ha skydd för håret när du arbetar i kök. Men det är också allt.
Ännu har han inte fått begäran om att driva ärenden för någon medlem på arbetsplatsen.
– Men vi kommer att följa utvecklingen, säger Mikael Forsberg.

Asif Sarker, som inte är medlem i HRF, är i dag arbetslös. Han överväger nu att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen. Det känns viktigt för honom att driva frågan vidare, även om han har liten förhoppning om att det ska leda någonstans.
– Jag bryr mig egentligen inte om jobbet, men eftersom jag inte har gjort något fel är det min rättighet att kräva det tillbaka.

Läs arbetsgivarens svar här.

Ingår i temat: Skyddsombud 24 artiklar

Alla artiklar i temat (21 till)
Nyheter ARBETSMILJÖ

Arbetsgivaren: ”Det är olyckligt”

Ägaren till restaurangen där Asif Sarker arbetade, Erik Edin, menar att ingen har fått sluta på grund av sitt skägg. ”Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt”, skriver han i ett mejl.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera

Tidigare anställda berättar att de har fått sina provanställningar avslutade på grund av att de inte velat raka av sitt skägg. Vad säger du om det?
Som arbetsgivare kan jag inte uttala mig om enskilda individer av respekt för den personliga integriteten, men ingen har fått sluta hos oss på grund av den anledningen. Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt.

Enligt mejl som Hotellrevyn har tagit del av finns det eller har funnits en ”nolltolerans mot skägg” på arbetsplatsen. Varför det?
– Det är olyckligt om något mejl har misstolkats, man får ha skägg så länge det är kortklippt, välansat och rent. Det handlar om hygien och matsäkerhet.

Är det inte diskriminerande mot människor som av olika skäl vill ha skägg?
– All form av diskriminering är oacceptabel hos oss. Alla är välkomna till McDonald’s oavsett ursprung eller religionstillhörighet. Vi har anställda från hela världen med olika bakgrund, trosuppfattning och språk. Jag skulle faktiskt våga säga att mångfald är något som utmärker oss som arbetsgivare.

Har arbetssökande med skägg samma möjlighet som sökande utan skägg att få jobb hos dig?
– Ja, man kan ha skägg och jobba hos oss – men då ska det vara kortklippt och välansat av hygien- och matsäkerhetskäl.

Ingår i temat: Skyddsombud 24 artiklar

Alla artiklar i temat (21 till)
Fråga om jobbet.
89
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här