Ta hjälp av proffsen på arbetsmiljö
Hotellrevyns chefredaktör Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ur temat Skyddsombud
Ledare OM SKYDDSOMBUD

Ta hjälp av proffsen på arbetsmiljö

Den här veckan firar vi skyddsombuden lite extra! Ett viktigt stöd för anställda, men också ett perfekt bollplank för en arbetsgivare som vill göra rätt.

Publicerad 21 oktober 2019

De anställda utser sitt skyddsombud. Det är sedan gammalt. Där det saknas lokal organisation träder ett regionalt skyddsombud in, en facklig person. Men Svenskt Näringsliv och Företagarna skriver i en debattartikel i SvD att de vill ändra på det och hellre ser »oberoende arbetsmiljörådgivare«. Precis som SD i sin budget.

Ett litet tips till debattörerna: Inget hindrar er från att erbjuda era medlemsföretag rådgivning. Skulle ni behöva kompetens utifrån finns Arbetsmiljöverket, de har mängder av information.
Men de två organisationerna har en annan sak på agendan. De vill stoppa ett förslag som skulle ge regionala skyddsombud tillträde till arbetsplatser där det saknas fackliga medlemmar.

Lindas lista

  1. Bäst. Björn Frantzén har utsetts till The best chef in the world 2019. Det är branschfolk, bland annat andra stjärnbeströdda kockar, som röstar fram ­listan över världens 100 bästa kockar.
  2. Argast. Marc Veyrat, fransk stjärnkock, har sagt att han tänker stämma Michelinguiden. Hans restaurang blev av med en stjärna tidigare i år. Veyrat menar att han skämts ut, och kräver en förklaring.
  3. Flummigast. Hos den italienske kändiskocken Carmelo Chiaramonte fann polisen tonfisk, oliver och vin spetsat med cannabis. Bara ett experiment med nya smaker, förklarade kocken i förhör.

Erfarenheten är att skyddsombuden har svårt att skilja mellan sitt fackliga uppdrag och uppdraget som skyddsombud, och passar på att värva medlemmar.
För det vore ju verkligen illa?

Bättre samtalspartner än facket kan en arbetsgivare knappast ha. Det är synd att så många företag missar det. Ta hjälp och gör rätt från början!
Den här veckan firar vi alla skyddsombud. De förtjänar lite kärlek för sin strävan att se till att vi alla kan jobba i en trygg och säker miljö.
Läs här om hur Lotta, Sofie och Mohammed ser på sina viktiga uppdrag.

Ingår i temat: Skyddsombud 43 artiklar

Alla artiklar i temat (40 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här