Fördelningen av statliga medel till fackförbundens regionala skyddsombud är under diskussion. Nyligen stoppades ett förslag som skulle ha inneburit att kvinnodominerade förbund fick mindre pengar.
Hur ska de statliga pengarna till den regionala skyddsombudsverksamheten fördelas mellan LO-förbunden? Det är en fråga som en intern LO-utredning har arbetat med. Bakgrunden är att det var länge sedan man tog fram vad fördelningen ska grunda sig på. Några förbund har varit missnöjda med den modell som används i dag.
– Den fördelningsnyckel som gäller nu kommer från 1980-talet. Det har hänt mycket på arbetsmarknaden sedan dess, säger Per Persson, avtalssekreterare för Hotell- och restaurangfacket.
I november presenterades en ny fördelningsmodell för LO:s avtalsråd. Utredningen innehöll ingen analys av de ekonomiska följderna för de olika förbunden, men LO och Per Persson räknade ut vad förslaget skulle innebära ekonomiskt för HRF och andra förbund.
– Det rörde sig om en omfördelning från kvinnodominerade till mansdominerade förbund. HRF skulle ha blivit av med 1,7 miljoner.
Detta gör regionala skyddsombud
Det fanns oklarheter kring kriterierna för fördelningen.
– Vad menas till exempel med en arbetsplats och en anställning? Utgår man från att ett organisationsnummer motsvarar en arbetsplats slår det fel för vår bransch, när till exempel hela Scandic har ett organisationsnummer, säger Per Persson.
Avtalsrådet bestämde att LO ska arbeta vidare med utredningens förslag och definiera kriterierna mer noggrant. En ny modell för hur de statliga medlen ska fördelas kommer därför inte att vara klar förrän till år 2018.
HRF:s andel av de statliga medlen för RSO-verksamhet är enligt den nuvarande modellen 6,71 procent, vilket i kronor innebär drygt 5, 4 miljoner för år 2017.