Ur temat Skyddsombud
Nyheter FACKLIGT

Arbetsmiljö viktigast för nybildade klubben

Den nybildade klubben på Hotell Skansen i Båstad har haft nytta av Hotell- och restaurangfackets projekt för att få fler att organisera sig. Men det var de anställda som tog initiativet.

Publicerad 26 september 2018
Arbetsmiljö viktigast för nybildade klubben
Klubbstyrelsen med Olof Nilsson, Ana Isabel Toremalm och José Fernandez. Även Agron Rrustolli ingår. Foto: Privat
José Fernandez, klubbordförande.

Hur började ert fackliga intresse, José Fernandez?
– Vårt gamla skyddsombud hade gått i pension och vi tyckte att det behövdes ett. Sedan var vi fyra intresserade och nu har vi ett skyddsombud i köket, ett i disken och ett i house-keeping och så är jag huvudskyddsombud.

Sedan fick ni besök av HRF:s avdelning Syd. Vad gav det?
– De berättade om förtroendevalda och det lät spännande. Vi googlade för att ta reda på mer. Sedan tänkte vi att det skulle vara bra med en klubb på arbetsplatsen och i somras bildade vi en.

 Varför är det bra med klubb?
– Med en klubb går det att ta frågor direkt i stället för att gå genom avdelningen. Man kan driva viktiga frågor som arbetsmiljö och löner. Vi har bra arbetsmiljö, men skulle kunna jobba mer med strukturen och kontinuiteten när det gäller arbetsmiljö. Annars blir det så att arbetet går i vågor.

Fler klubbar behövs

Målet är att det under 2018 ska bildas minst åtta nya klubbar inom HRF:s avdelning Syd. HRF vill även stärka klubbar som redan finns, men som kanske inte fått fart på verksamheten. I november och januari kommer avdelning Syd att ordna klubbstyrelseutbildningar för både nya och gamla klubbar.

Hur ska ni gå vidare?
– Vi som är i styrelsen, samma personer som är skyddsombud, går på fackliga utbildningar. Hittills har vi gått grundutbildningen. Sedan ska vi fortsätta med Lag, avtal och förhandling.

 

 

Ingår i temat: Skyddsombud 43 artiklar

Alla artiklar i temat (40 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här