Ur temat Skyddsombud
Nyheter FACKLIGT

Arbetsmiljö viktigast för nybildade klubben

Den nybildade klubben på Hotell Skansen i Båstad har haft nytta av Hotell- och restaurangfackets projekt för att få fler att organisera sig. Men det var de anställda som tog initiativet.

Publicerad 26 september 2018
Arbetsmiljö viktigast för nybildade klubben
Klubbstyrelsen med Olof Nilsson, Ana Isabel Toremalm och José Fernandez. Även Agron Rrustolli ingår. Foto: Privat
José Fernandez, klubbordförande.

Hur började ert fackliga intresse, José Fernandez?
– Vårt gamla skyddsombud hade gått i pension och vi tyckte att det behövdes ett. Sedan var vi fyra intresserade och nu har vi ett skyddsombud i köket, ett i disken och ett i house-keeping och så är jag huvudskyddsombud.

Sedan fick ni besök av HRF:s avdelning Syd. Vad gav det?
– De berättade om förtroendevalda och det lät spännande. Vi googlade för att ta reda på mer. Sedan tänkte vi att det skulle vara bra med en klubb på arbetsplatsen och i somras bildade vi en.

 Varför är det bra med klubb?
– Med en klubb går det att ta frågor direkt i stället för att gå genom avdelningen. Man kan driva viktiga frågor som arbetsmiljö och löner. Vi har bra arbetsmiljö, men skulle kunna jobba mer med strukturen och kontinuiteten när det gäller arbetsmiljö. Annars blir det så att arbetet går i vågor.

Fler klubbar behövs

Målet är att det under 2018 ska bildas minst åtta nya klubbar inom HRF:s avdelning Syd. HRF vill även stärka klubbar som redan finns, men som kanske inte fått fart på verksamheten.
I november och januari kommer avdelning Syd att ordna klubbstyrelseutbildningar för både nya och gamla klubbar.

Hur ska ni gå vidare?
– Vi som är i styrelsen, samma personer som är skyddsombud, går på fackliga utbildningar. Hittills har vi gått grundutbildningen. Sedan ska vi fortsätta med Lag, avtal och förhandling.

 

 

Ingår i temat: Skyddsombud 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Ingår i temat: Skyddsombud 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Ingår i temat: Skyddsombud 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här