Ur temat Skyddsombud
Nyheter ARBETSMILJÖ

Dödsolycka utreds för arbetsmiljöbrott

I fredags dog en 18-årig djurskötare i Orsa Rovdjurspark då han attackerades av en björn. Olyckan utreds nu för att se om ett arbetsmiljöbrott har begåtts. Personalen har erbjudits krishantering.

Publicerad 7 augusti 2017

Djurskötaren attackerades när han befann sig i ett hägn som skulle vara tomt. På ännu oklart sätt tog sig en björn in och skadade mannen så illa att han dog.

Djurskötaren hade praktiserat i Orsa Rovdjurspark och var säsongsanställd. Olyckan utreds nu som ett arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Det undersöks även om rovdjursparken har utsatt besökarna för fara. Under helgen gjordes tekniska undersökningar och de första förhören har hållits. Djurvårdarna arbetar de närmsta dagarna två och två.

Rovdjursparken har kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket. Anette Olsson, ombudsman på Hotell- och restaurangfackets avdelning Mitt, har varit i kontakt med det fackliga ombudet.
– Personalen har erbjudits krishantering. Det som hänt är oerhört beklagligt. Polisen har varit på plats och Arbetsmiljöverket har också påbörjat sin utredning. I det här läget får vi avvakta och se vad de kommer fram till. Sedan får vi ta ställning till om det är något som vi behöver titta på när det gäller arbetsmiljön, säger Anette Olsson.

Grönklittsgruppen som driver parken gör även en egen utredning av det som skett. Björnen som attackerade sköts omedelbart efter olyckan. En familj som besökte parken var i hägnet tillsammans med djurskötaren. De lyckades fly genom att klättra över ett staket.

 

 

Ingår i temat: Skyddsombud 43 artiklar

Alla artiklar i temat (40 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här