Ur temat Skyddsombud
Nyheter skyddsombudens dag

Hallå där, Kent Johansson

I dag på skyddsombudens dag fokuserar Hotell- och restaurangfacket på hotellstädarnas arbetsvillkor, berättar ombudsman Kent Johansson.

Publicerad 25 oktober 2017
Hallå där, Kent Johansson
Rumsstädning pågår. Foto: Sofia Andersson
Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

– Alla regionala skyddsombud och ombudsmän i HRF som har möjlighet är ute på hotell i dag. De träffar medlemmar och arbetsgivare och gör kanske en skyddsrond. Det handlar om att inleda en diskussion om läget för dem som städar hotellrum. Regionala skyddsombud kan påtala brister och begära en åtgärdsplan från arbetsgivarna. Sedan kan de göra återbesök och följa upp vad som hänt, eller så kan de begära att Arbetsmiljöverket gör en inspektion. Man kan säga att vi gör en kraftsamling nu, för att sedan jobba vidare med frågan under hela 2018.

Varför fokuserar ni just på hotellstäd?
–  Vi har sett under flera år att de har en väldigt tung arbetsmiljö. Genom enkäter från den årliga hotellstädveckan så vet vi att många mår dåligt och en del måste äta värktabletter för att kunna jobba. I våras kom också en rapport från forskare som visade att hotellstädare är ett av de yrken som är absolut värst när det gäller risken att drabbas av belastningsskador.

Hur ska ni gå vidare efter dagens aktiviteter?
– Nu ska vi gå ner på djupet. Efter senaste avtalsrörelsen bildades en arbetsgrupp där fack och arbetsgivare ska jobba tillsammans med frågan. Men det arbetet har inte riktigt kommit igång än, så vi gör den här satsningen nu för att ta reda på hur läget är. Jag vill till exempel att vi ska ta fram checklistor som är anpassade just till hotellrumsstädning, för det finns inte i dag. Det handlar om att börja ställa krav på arbetsgivarna och se till att vi har ordentligt på fötterna om vi till exempel måste vända oss till Arbetsmiljöverket.

Spara

Spara

Spara

Spara

Ingår i temat: Skyddsombud 43 artiklar

Alla artiklar i temat (40 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här