I hotell- och restaurangbranschens största kollektivavtal står det att arbetsgivaren ska tillhandahålla skyddsskor om en utredning visat att det behövs. Ändå är det svårt att få igenom fackliga krav på skor.
Att restauranganställda i kök bör ha rätt till kostnadsfria, halksäkra skor fastställs i både lagar och förordningar, och i Gröna riksavtalet mellan HRF och Visita.
Det menar Kent Johansson, HRF-ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor.
– Dels är det Arbetsmiljöverkets föreskrifter om personlig skyddsutrustning, dels är det skrivningen i avtalet om att arbetsgivaren ska tillhandahålla skyddsskor om en utredning visat att det behövs.
”Säker fotbeklädnad”
- Om arbetet så påfordrar tillhandahåller arbetsgivaren lämplig skyddsutrustning i den omfattning som följer enligt lag och föreskrifter.
- Behovet av säker fotbeklädnad ska utredas av företagets skyddsorganisation eller om sådan saknas av de lokala parterna.
- Föreskriver arbetsgivaren särskild klädsel tillhandahålles sådan av arbetsgivaren, som dessutom ansvarar för tvätt.
Trots detta är branscharbetsplatser där detta uppfylls i stort sett undantag, säger Kent Johansson.
– Ibland är det tragikomiskt att se hur arbetsgivare försöker på olika sätt att komma runt sitt ansvar. Nu går man ut och klagar på att det är svårt att få tillbaka personal till branschen, men det är kanske inte är så konstigt med tanke på att det tjafsas om sådana saker som säkra skor.
Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud har de senaste åren drivit krav på kostnadsfria och halksäkra skyddsskor på flera snabbmatsställen, men hittills har det varit utan framgång.
Nyligen meddelade Kammarrätten att man inte prövar de fall där Arbetsmiljöverket gått emot skyddsombuden som krävt skor på en McDonald’s- och en Maxrestaurang.
Arbetsmiljöverket menar att arbetsgivarna gjort tillräckligt för att förebygga att anställda skadar sig, till exempel genom att låna ut halksäkra skyddsskor eller att lägga in halkförebyggande golv. HRF har överklagat i flera instanser.