Kocken Oscar Granqvist har funnit sin plats. På Hotel Tylösand har han provat olika yrkesroller och får utlopp för sitt fackliga driv.
Hotel Tylösand har ställt om från sommarens konserter och after beach och går in i konferenssäsongen. Kocken Oscar Granqvist har jobbat hela sommaren men kör på fram till decembersemestern. Han har även arbetat som servitör, diskare och vaktmästare på hotellet.
– Fördelen med den här anläggningen är att den är så stor att man kan jobba här många år och vara på en avdelning en period, sedan på en annan. Det behövdes någon som kunde disken i samband med en längre sjukskrivning i våras, då ställde jag upp. Innan dess var jag på fastighetsavdelningen tre år. Men nu är jag tillbaka i kallköket.
Vad är det bästa med kockjobbet?
– Det är kul med tempot. Och jag gillar att det finns en tydlig struktur och ledarskap. Alla vet vem som ska göra vad, vem som är souschef och kökschef. Men ändå jobbar man tillsammans. Som kock vill de flesta skapa en maträtt och ett tallriksupplägg som ser aptitligt och snyggt ut. Min upplevelse är att möjligheterna att skapa något fint är lättare i kallköket.
Jag är inte sen att tacka ja till grejer och tänkte att det kunde vara kul.
Hur blev du förtroendevald?
– Facket kom hit och bjöd in anställda till möte. Det kom fram att vi inte hade skyddsombud. Jag är inte sen att tacka ja till grejer och tänkte att det kunde vara kul. Sedan har uppdragen bara blivit fler och fler. Bland annat är jag regionalt skyddsombud och kan besöka olika arbetsplatser.
Hur bemöts ni som arbetar fackligt av arbetsgivarna?
– Skyddsombud driver arbetsmiljöfrågor och ifrågasätter, varför gör vi så när vi kunde gjort så? Det upplevs väl tyvärr ofta med en viss irritation och sura miner av arbetsgivarna.
Men med mer dialog mellan arbetsgivare, skyddsombud och arbetsplatsombud är jag övertygad om att man har lättare att nå de bästa resultaten och till och med mer vinst. För arbetstagare som trivs levererar ett bättre resultat än de som har för mycket på sina axlar och inte mår bra. Vi har allt att vinna på att få anställda att jobba kvar under längre perioder.
Jag insåg att jag inte bara ville vara killen med talproblemen.
Om Oscar
- Ålder: 35 år.
- Gör: kock på Hotel Tylösand.
- Tidigare jobb: ordningsvakt, badvakt, fastighetsskötare.
- Fackligt: arbetsplatsombud, sitter i styrelsen för avdelning Syd och i avtalsrådet. Är även förbundsmötessuppleant.
- Har uppdrag som lokalt och regionalt skyddsombud.
- Om medlemskapet i facket: ”De som inte stött på bekymmer har inte sett vad facket kan bidra med. Då blir frågan om man vill betala avgiften. Vi måste bli tydligare med att det ingår medlemsförsäkringar som alla får.”
Var kommer ditt engagemang ifrån?
– På högstadiet var jag ganska osäker på hur jag skulle hantera att jag stammar. Jag insåg att jag inte bara ville vara killen med talproblemen, utan ville att folk skulle se mig som något mer. Så jag började engagera mig mot mobbning. På gymnasiet var jag bland annat med i elevrådsstyrelsen.
När jag slutat gymnasiet tänkte jag att nu kommer det att kännas jättetomt, men då gick jag med i SSU och var aktiv där ett par år.
Sedan kom det fackliga engagemanget här. Man kan säga att min stamning är en stor anledning till att jag är där jag är i dag. Alla människor bär väl på någon form av sorg och den väljer man att hantera på olika sätt. Mitt problem var stamningen och jag kom på ett sätt att hantera den. Den blev en drivkraft.
Du jobbar på en av landets bästa stränder, blev det många dopp i somras?
– I år blev det inte ett enda! Det är långa arbetsdagar och man möter många människor. Så efter jobbet vill man ha det lugnt och tyst. Då kopplar jag gärna av i trädgården eller åker ut med båten på havet.