Några gånger i månaden åker kocken och regionala skyddsombudet Lotta Andersson ut till andra branscharbetsplatser för att prata om arbetsmiljö. Målet är att ingen ska behöva gå till jobbet med ont i magen.

Kocken Charlotte »Lotta« Andersson i Vänersborg har precis haft en ledig månad mellan två anställningar. Men hon har inte legat på latsidan.
– Jag har gått BAM-utbildningen och kollat upp ställen som jag ska besöka. Man måste göra en del förarbete.
Lotta är regionalt skyddsombud i Hotell- och restaurangfackets avdelning 31 Karlstad. Det innebär att hon har ansvar för branscharbetsplatser i ett område ungefär lika stort som Västra Götalands län. Så det finns en del att göra.
– Men jag är van vid att jobba mycket säsongsvis, stå och köra 250 timmar i månaden i ett kök. Så om jag slänger in arbetsplatsbesök före eller efter ett arbetspass spelar inte så stor roll, säger Lotta.
Regionalt skyddsombud
- Ett regionalt skyddsombud, RSO, har samma befogenheter som ett lokalt skyddsombud.
- De fungerar som en resurs för att stödja arbetsmiljöarbetet på arbetsplatser där det inte finns ett skyddsombud, eller där skyddsombudet vill ha stöd.
- Det är ofta de fackliga organisationerna som utser RSO.
- Regionala skyddsombud får inte företräda anställda på arbetsplatser med skyddskommitté.
- Det finns cirka 60 regionala skyddsombud inom HRF. Merparten är anställda ombudsmän.
Det var i april i år som hon blev regionalt skyddsombud. Tidigare hade hon varit skyddsombud på sin arbetsplats och aktiv i avdelningsstyrelsen. När avdelningen behövde ett regionalt skyddsombud tvekade hon inte.
– Jag fick höra att det var ett roligt uppdrag. Det kändes kul att se hur andra har det på jobbet.
Vanligtvis försöker Lotta hinna med ett par arbetsplatsbesök i månaden. Däremellan har hon också kontakt med arbetsplatser som hon redan besökt.
– De hör av sig till mig med frågor, det händer minst ett par gånger i veckan.
Besöken är alltid föranmälda. Ibland har någon från arbetsplatsen hört av sig till HRF-avdelningen och bett dem komma, ibland har avdelningen själva valt ut arbetsplatser som inte fått besök på länge.
Lotta säger att hon aldrig stött på någon arbetsgivare som sagt nej när de velat boka in ett besök.
– De flesta tycker att det är bra. En del blir lite rädda och tror att vi är där för att ge dem skit. Men när vi förklarar att vi är där för att hjälpa dem få så bra arbetsmiljö som möjligt så lugnar de sig. När vi går därifrån är det oftast bra stämning.
Vi hjälper till att hitta lösningar på problemen.
Besöken handlar bland annat om att gå igenom pärmar med dokumentation om arbetsmiljöarbetet och om att titta på den fysiska arbetsmiljön.
– Det kan vara sådant som buller, problem med belysning eller att varuintag ligger fel. Vi hjälper till att hitta lösningar på problemen.
Lotta säger att hennes drivkraft är att kunna förbättra arbetsmiljön för andra i hotell- och restaurangbranschen.
– Jag har själv jobbat på ställen där arbetsmiljön inte varit toppen. Jag vill att folk ska gå till jobbet med glädje. Detta är mitt sätt att kunna påverka och hjälpa andra.