Ur temat Skyddsombud
Nyheter arbetsmiljö

Omklädningsrum fall för Arbetsmiljöverket

Personalen på ett Espresso House i Västerås saknar möjlighet att byta om och förvara sina värdesaker. På ett annat brister det i tillbudsdokumentationen. Det menar HRF:s regionala skyddsombud som nu har kopplat in Arbetsmiljöverket.

Publicerad 28 mars 2023
Omklädningsrum fall för Arbetsmiljöverket
Det regionala skyddsombudet kräver bland annat att Espresso House i Västerås ordnar ett omklädningsrum och en plats där de anställda kan förvara sina värdesaker. Foto: Mostphotos
Alejandro Quezada.
Foto: Marc Femenia

Under lång tid har Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud Alejandro Quezada påpekat problem i arbetsmiljön på två Espresso House-kaféer i Västerås. På ett av kaféerna har personalen varken någonstans att byta om eller förvara sina värdesaker på.

– Jag har skrivit begäran om åtgärd och bett att arbetsgivaren ska höra av sig med åtgärdsplan, för att till exempel bygga till skåp eller omklädningsrum. Men vi har inte kommit någonstans. Det är inte värdigt att anställda i vår bransch år 2023 inte har en plats att byta om och förvara sina värdesaker på, så nu har jag bett Arbetsmiljöverket göra en bedömning, säger Alejandro Quezada.

En annan brist är att det saknas tillräcklig kunskap om hur viktigt det är att rapportera tillbud när något gått snett på arbetsplatsen.

– Det behövs en bättre kultur kring tillbudsanmälan. Arbetsgivaren måste leda vägen för att de anställda ska bli mer delaktiga i arbetsmiljöarbetet. Inte bara genom att peka med hela handen och hänvisa till pappersrutiner utan genom att stanna upp och lyssna på varför de anställda inte registrerar viktiga avvikelser som det är tänkt. Det är uppenbart att något saknas i kedjan, säger Alejandro Quezada.

I slutet av förra veckan inspekterade Arbetsmiljöverket de båda arbetsplatserna. Verkets utlåtande har inte kommit än.

Maria Anderberg, HR-chef för Espresso House Sverige, skriver i ett mejl att företaget är medvetna om de risker som framkommit vid riskbedömningar och att fler åtgärder är inplanerade. Hon skriver:
”Vi har vidtagit åtgärder gällande omklädningsmöjligheter och vi inväntar Arbetsmiljöverkets utlåtande. Värdeskåp är beställda och kommer levereras inom kort.” 

Ingår i temat: Skyddsombud 43 artiklar

Alla artiklar i temat (40 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här