Ur temat Skyddsombud
Nyheter skyddsombud

Calle säkrar arbetsmiljön för branschens anställda

Calle Leijon är ett av alla regionala skyddsombud som kämpar för att branschens anställda inte ska skada sig på jobbet. Bara i år har han gjort över 50 skyddsronder.

Publicerad 25 oktober 2023 Kommentera
Calle säkrar arbetsmiljön för branschens anställda
Calle Leijon är delvis tjänstledig från sitt jobb som städare på ett annat hotell i Karlstad för att jobba med avdelningens skyddsronder. Foto: Fredrik Karlsson

Det är bitande kallt och snålblåst när Carl-Michael ”Calle” Leijon, ordförande för HRF:s avdelning Karlstad, kliver in genom dörren till Good Morning Hotel. Han tar av den svarta HRF-jackan och blottar den brandgula västen med texten ”regionalt skyddsombud” på ryggen.

Han hälsar på hotellchefen Erika Stener och Linda Larsson, assistant manager.

– Vi kan väl börja med att sätta oss ner och gå igenom lite saker, säger han.

Efter att de gått igenom checklistor, riskbedömningar och protokollet från senaste ronden är det dags att titta på den fysiska arbetsmiljön.

– Vi börjar med receptionen, sedan tar vi kök, disk och matsal. Sedan skulle jag vilja titta på en våning också, alltså städet, säger Calle.

Han har vanan inne. Hittills i år har han gjort drygt 50 nya RSO-besök på branscharbetsplatser runt om i avdelningen. Under pandemin halkade arbetet med skyddsronderna efter, och man har nu storsatsat för att komma i kapp.

– Förutom att säkra arbetsmiljön är målet att visa oss ute på arbetsplatserna, att väcka intresset för arbetsmiljön och att få i gång lokala skyddsombud, säger Calle Leijon.

Carl-Michael ”Calle” Leijon.
Foto: Fredrik Karlsson

Merparten av arbetsgivarna välkomnar att de regionala skyddsombuden hör av sig, säger han.

– Jag skulle säga att mer än 90 procent uppskattar att vi kommer. Resten kan vara lite negativa. Det handlar ofta om ren okunskap.

Chefer som inte fått utbildning i sitt arbetsmiljöansvar tillhör faktiskt de vanligaste bristerna de hittar under sina besök, säger Calle.

– Det och brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, det är allra vanligast.

Så verkar det dock inte vara här på Good Morning Hotel. Arbetsmiljöpärmen är i sin ordning och hotellchef Erika Stener har full koll på det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Jag har ett årshjul som jag arbetar efter, berättar hon.

Jag skulle säga att mer än 90 procent uppskattar att vi kommer.

Calle Leijon

När skyddsronden är över har de noterat några små saker som ska åtgärdas. En ny station med första hjälpen-utrustning ska sättas upp, och engångsförkläden ska köpas in till städpersonalen.

Calle Leijon noterar att nästa skyddsrond ska ske senast i oktober nästa år. Han är nöjd med dagens besök.

– Dialogen med arbetsgivaren och de anställda var väldigt bra. Det är en viktig del i besöket. Det är då man känner att man gör ett bra besök för dem som jobbar på arbetsplatsen. 

Fakta: Skyddsombud

  • Det finns två typer av skyddsombud, lokala och regionala.
  • Ett lokalt skyddsombud företräder de anställda på en arbetsplats i arbetsmiljöfrågor. Det är arbetstagarna på arbetsplatsen, ofta en fackklubb om det finns, som utser personen.
  • Det finns för tillfället cirka 330 registrerade aktiva lokala skyddsombud inom HRF, varav 46 är huvudskyddsombud.
  • Regionala skyddsombud, RSO, stöttar mindre arbetsplatser som inte har något eget skyddsombud. De kan även vara stöd för lokala skyddsombud.
  • Det finns för tillfället 58 registrerade regionala skyddsombud inom HRF, däribland alla ombudsmän.

Ingår i temat: Skyddsombud 43 artiklar

Alla artiklar i temat (40 till)