De regionala skyddsombuden inom Hotell- och restaurangfacket gör allt fler besök. Under 2018 blev det över tusen.

Under 2018 hade HRF räknat med att de regionala skyddsombuden skulle göra 868 besök, men resultatet blev hela 1 028. Antalet har stigit stadigt sedan 2015, då det gjordes 441 besök.
Detta gör RSO
Det skyddsombuden oftast fokuserat på var systematiskt arbetsmiljöarbete, knappt hälften av besöken handlade om det. Går man in mer i detalj och tittar på vad de gjorde på arbetsplatsen toppar psykosociala frågor, tätt följt av skyddsronder. Andra vanliga frågor var schema- och arbetstidsfrågor.
– Det är frågor som ofta kommer upp när vi talar med medlemmar. Det är svårt att ha ett socialt liv, familj och barn, om arbetsgivaren ständigt lägger om schemat eller ändrar arbetstidens förläggning, säger Kent Johansson, ombudsman och central handläggare av arbetsmiljöfrågor.
Kent Johansson tror att ökningen av besök beror på att HRF sedan 2016 fokuserat mer på RSO-verksamheten.
– Under hösten har jag till exempel besökt hälften av förbundets avdelningar och gått igenom deras RSO-arbete. I vår referensgrupp för arbetsmiljö har vi diskuterat hur verksamheten kan utvecklas och besöken öka.
Statistiken säger inte om det är HRF-medlemmar som kontaktat de regionala skyddsombuden och bett dem komma ut och titta på något speciellt eller om ett RSO råkat se något under ett besök eller följt en checklista.
Tio vanligaste RSO-aktiviteterna 2018
- Psykosociala frågor, 256
- Skyddsrond, 227
- Schema, 169
- Arbetstidsfrågor, 164
- Rehab, 136
- Samarbetssvårigheter, 120
- Arbetsplatsutredningar, 103
- Kränkningar, 94
- Skyddsombud, 58
- Kameraövervakning, 54