Ur temat Skyddsombud
Nyheter arbetsmiljö

HRF tar kampen om skyddsskor

Arbetsmiljöverket håller inte med HRF om att snabbmatspersonal behöver halksäkra skyddsskor. Nu överklagar facket till förvaltningsrätten.

Publicerad 12 juni 2020
HRF tar kampen om skyddsskor
Hotell- och restaurangfacket driver frågan om skyddsskor för snabbmatsanställda. Foto: Therése A. Svensson

Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud har under våren drivit frågan om halksäkra skor för personalen på två snabbmatsrestauranger, ett McDonald’s i Visby och ett Max i Slagsta i södra Stockholm.

Skyddsombuden menar att de anställda bör ha rätt till kostnadsfria halksäkra skyddsskor, eftersom det finns risk att de halkar och gör sig illa. Arbetsgivarna, å sin sida, menar att golven är halksäkrade och att det räcker att de tillhandahåller låneskor eller låter personalen köpa till reducerat pris.

Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Nu har Arbetsmiljöverket inspekterat båda restaurangerna – och avslagit skyddsombudens begäran. I det ena ärendet skriver Arbetsmiljöverket att man bedömer att arbetsgivaren vidtagit tillräckliga åtgärder för att förebygga fallrisken, och i det andra att golvet har ett fullgott skydd mot halka.
– Vi tycker att det är ett konstigt beslut de tar, säger Kent Johansson, HRF-ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor.

Han pekar på ett liknande ärende på ett hotell i Trelleborg under förra året, då det lokala skyddsombudet fick rätt av Arbetsmiljöverket.
– Beslutet i Trelleborg gällde ett vanligt restaurangkök på ett hotell. Jag hävdar att snabbmatsrestauranger är värre eftersom de har många fritöser. Jag har svårt att förstå att Arbetsmiljöverket tar ett så radikalt annat beslut denna gång.

Tillsammans med LO-TCO Rättsskydd har facket nu överklagat Arbetsmiljöverkets beslut till förvaltningsrätten.
– Det finns en rad frågetecken i detta som vi hoppas ska bli utredda i och med en överklagan, säger Kent Johansson.

Fakta: Arbetsskor och skyddsskor

Vilken typ av skor som ska bekostas av arbetsgivaren har varit föremål för förhandling mellan HRF och arbetsgivarorganisationen Visita. I Gröna riksavtalet mellan parterna i dag står att:
  • Om arbetet så påfordrar tillhandahåller arbetsgivaren lämplig skyddsutrustning i den omfattning som följer enligt lag och föreskrifter. Behovet av säker fotbeklädnad ska utredas av företagets skyddsorganisation eller om sådan saknas av de lokala parterna.
  • Föreskriver arbetsgivaren särskild klädsel tillhandahålles sådan av arbetsgivaren, som dessutom ansvarar för tvätt.

Ingår i temat: Skyddsombud 43 artiklar

Alla artiklar i temat (40 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här