Ur temat Skyddsombud
Nyheter SKYDDSOMBUDENS DAG

”Högre sängar är på min to do-lista”

Ju mindre hon har att göra i uppdraget, desto bättre. Då är arbetsmiljön okej. Det säger HRF:aren Hanna Svensson, som är ett av branschens mer än 200 lokala skyddsombud.

Publicerad 26 oktober 2022 Kommentera
”Högre sängar är på min to do-lista”
I drygt ett år har Hanna Svensson haft uppdraget som skyddsombud på hotell Clarion Collection Grand i Sundsvall. Foto: Mats Andersson

För drygt ett år sedan utsågs Hanna Svensson till skyddsombud på sin arbetsplats, Clarion ­Collection Grand i Sundsvall. Ungefär då gick hon också HRF:s utbildning BAM, Bättre Arbetsmiljö.
– Det fanns vissa ögonöppnare i kursen. Man fick lära sig mycket.

Har ni några frågor som ni jobbar särskilt med?
– Vi har inga ärenden, och det är ju bra. Vi har gjort skyddsrond för att se vilka fysiska utmaningar vi har, och har gjort en lista. Högre sängar är på min to do-lista. Det är ju inte så komplicerat, det är bara att fixa högre sängben. Sedan är det en del logistikfrågor. Det finns saker som man gör på ett visst sätt av gammal vana som går att göra bättre för att minska belastning till exempel.

Du jobbar i housekeeping, är det en grupp som utmärker sig?
– Jag törs nästan påstå att städ är den grupp som har mest besvär. Vi jobbar alltid med tidsmått att hålla oss efter. Det har i och för sig alltid funnits, men siffran förändras. Man måste lära sig att bli tids­effektiv, och de möjligheterna har blivit bättre med åren.

Hur funkar sam­arbetet med arbetsgivaren?
– Vi samarbetar bra. De tycker faktiskt att det är en viss trygghet att veta att det finns någon som har koll.

Hanna Svensson, skyddsombud.

Jag har mest intresse av att saker ska vara rätt.

Är det något som är svårt?
– Arbetsmiljö är inte bara tunga lyft. Det finns mycket som hör till arbets­miljön som har med psykiskt välmående att göra. Det kan vara allt från schema, kollegor som inte stämmer överens, att det saknas rutiner eller att det brister
i en upplärning… Jag kan ju se saker och fundera. Det kräver mer lyhördhet.

Skyddsombudens dag

I år infaller Skyddsombudens dag den 26 oktober – passa på att uppmärksamma någon med upp­draget lite extra!

Har du några andra uppdrag?
– Många tror att jag är fackligt ombud, men det är jag absolut inte. Det är inte riktigt samma sak. Skyddsombudsrollen är min grej. Jag har mest intresse av att saker ska vara rätt. Sen blev jag vald till kongressombud så jag ska på kongressen i november. Det är lite skräckblandad förtjusning. Men alla säger att det är roligt. Man får inblick i något helt annat som jag inte har någon erfarenhet av.

Ingår i temat: Skyddsombud 37 artiklar

Alla artiklar i temat (34 till)