Nyheter arbetsmiljö

Skor åt McDonaldsanställda fall för AV

Anställda på McDonald’s har rätt till gratis halksäkra skyddsskor. Det menar regionala skyddsombudet Joon Svedelius Lindström, som gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Publicerad 27 januari 2020
Joon Svedelius Lindström. Foto: Karl Melander

Det var i början av december som det regionala skyddsombudet Joon Svedelius Lindström lämnade en så kallad 6:6a-anmälan till ägaren av en McDonald’s i Visby. Där krävde han att all personal skulle få tillgång till halksäkra skyddsskor, utan kostnad för den anställde.
– I dag kräver företaget att de anställda har en viss sko som de själva säljer. Vi anser att de anställda har rätt till kostnadsfria skor enligt arbetsmiljölagen, säger Joon Svedelius Lindström.

Företaget nekade till kravet, och hänvisade till att de anställda får köpa skor till ett subventionerat pris och att anställda hädanefter även kommer att kunna låna skor när de arbetar.
– Det känns inte som en hållbar lösning, säger Joon Svedelius Lindström.

I förra veckan gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på den berörda restaurangen. Verket ska nu utreda frågan med hjälp av sina jurister. Knäckfrågan är främst om skorna, som ska vara både halksäkra och skydda mot till exempel frityrolja, ska anses som personlig skyddsutrustning. I så fall ska de anställda ska ha gratis tillgång till dessa, enligt reglerna.
– Arbetsgivaren menar att det är arbetsskor. Vi anser att det är skyddsskor, säger Joon Svedelius Lindström.

Förra året avgjorde Arbetsmiljöverket ett liknande ärende på ett hotell i Trelleborg. Då gick verket på skyddsombudets linje. Joon Svedelius Lindström tycker att det är bra att Arbetsmiljöverket tar upp frågan.
– Det känns bra att det kommer i gång en diskussion om den här frågan. Det är viktigt att få till en hållbar lösning för hela branschen. Det är inte bara McDonald’s som har det här problemet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här