Jakten på facket måste få ett slut
Chefredaktör Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare SKYDDSOMBUD

Jakten på facket måste få ett slut

SD och regeringspartierna stör sig på kopplingen mellan skyddsombud och fackförbund. Men de förtroendevalda jag har träffat kan med lätthet skilja på sina uppdrag, och gör ett himla bra jobb med båda.

Publicerad 12 oktober 2023

Frenemy. Om det finns ett ord som saknas i den svenska ordlistan så är det nog det. En frenemy är en skenbar vän, men som också är en fiende, rival eller meningsmotståndare.

Den nuvarande regeringen är lite av fackens frenemy. Man gillar den svenska modellen, säger man. Regeringen gillar att näringslivet ges makt över lönebildning och arbetsmarknad. Det är i alla fall härligt att politikerna själva slipper gegga med sånt.

Att facken ska ges samma makt över lönebildning och arbetsmarknad – ja det är en sur karamell, som man ändå svalt.

Men så är det det här med skyddsombuden.
Det är inte facket som ska utse dem, tycker SD och regeringspartierna.
Samtidigt är det brist på skyddsombud. Det visar inte minst den utredning som regeringen nu gett i uppdrag åt Arbetsmiljöverket att göra. Myndigheten ska ta reda på hur många skyddsombud det faktiskt finns, och komma med förslag på hur de kan bli fler, med eller utan fackliga kopplingar.

De fackliga skyddsombuden gör ett himla bra jobb.
De kan sina grejer.

I tidningen Arbetet lyfter avtalssekreterare Torbjörn Johansson skyddsombudens ofta knepiga sits, klämd mellan arbetsgivare som tycker att de är jobbiga, och arbetskamrater som inte anser sig få den hjälp de behöver.

”Att då tro att man kan vara skyddsombud utan att ha sitt fackförbund i ryggen, det är så korkat att jag blir matt” säger han.
Jag tycker att man kan tillägga att de fackliga skyddsombuden gör ett himla bra jobb. De kan sina grejer. Jag har med egna ögon sett med vilken lätthet de kan skilja på sina roller som skyddsombud och fackligt ombud.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här