Nyheter Arbetsmiljö

Skyddsronder ska ge grepp om arbetsmiljön på Espresso House

Gisela Kilder är ett av alla HRF:s regionala skyddsombud som nyligen gjort skyddsronder på Espresso House. Ronderna ingår i kedjans arbete för bättre arbetsmiljö.

Publicerad 25 april 2023
Skyddsronder ska ge grepp om arbetsmiljön på Espresso House
Gisela Kilder, regionalt skyddsombud i Göteborg, har besökt tolv Espresso House-kaféer. Foto: Anna-Karin Nilsson, Anna-Lena Lundqvist
Gisela Kilder.
Foto: Anna-Karin Nilsson

De senaste månaderna har HRF:s regionala skyddsombud gjort skyddsronder på en stor del av landets Espresso House-kaféer. Gisela Kilder, hotellreceptionist och regionalt skyddsombud, har gjort besök i Göteborg.
– Jag har varit på tolv shoppar allt som allt, men vi är flera som har varit ute.

Besöken har skett på kafékedjans initiativ, berättar hon.
– Det är Espresso House som har bjudit in oss. Min bild är att de har tagit åt sig av skriverier om att det varit problem där och velat göra något bra av det. De verkar ta arbetsmiljön på allvar.

Skyddsronderna är en del i årsplanen för kafékedjans arbetsmiljöarbete, säger Anna Boberg, HR Business Partner på Espresso House.
– I vårt årshjul har vi sagt att vi ska göra skyddsronder januari till mars varje år. Om vi saknar lokala skyddsombud har vi gjort det till standard att bjuda in skyddsombud från HRF eftersom de sitter på väldigt bra kunskap. Vi är glada att de har möjlighet att följa med oss.   

Vi borde ha betydligt fler skyddsombud med tanke på att vi är ett så stort bolag.

Anna Boberg, Espresso House

Anna Boberg upplever att arbetsmiljöarbetet har gett resultat.
– Vi har blivit mycket bättre på att hitta risker och på att hitta rätt åtgärder för de risker vi hittar. Men vi vill så klart fortsätta att bli bättre och öka vår samverkan.

Anna Boberg.
Foto: Espresso House

Det allra bästa vore om fler anställda på Espresso House ville ta på sig en skyddsombudsroll, säger hon.
– Vi borde ha betydligt fler skyddsombud med tanke på att vi är ett så stort bolag, men det är klurigt eftersom många arbetar deltid medan de pluggar eller gör något annat vilket gör att förutsättningarna inte alltid finns för att ha uppdraget. Men vi arbetar på det genom att sprida information om vad skyddsombud gör och varför de behövs.  

Vid ronderna går man igenom allt från fysiska risker, så som tunga lyft, till risker i den psykosociala arbetsmiljön. Gisela Kilder i Göteborg tycker att bilden hon har fått vid besöken har varit positiv.
– Som helhet har det varit bra. På vissa ställen har det varit okej och på andra riktigt bra. Jag har nog blivit lite positivt överraskad.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här