Ur temat UTNYTTJADE
Nyheter utnyttjade

”I princip riskfritt att exploatera”

Riksrevisionen har granskat Sveriges arbete mot exploatering av arbetskraft – och kritiken är hård.

Publicerad 16 februari 2021
”I princip riskfritt att exploatera”
Nya beviljade arbetstillstånd för personer från Bangladesh. För lite görs för att kontrollera hur arbetskraftsmigranterna har det på jobbet, menar Riksrevisionen. Foto: Colourbox
Yvonne Thorsén. Foto: Riksrevisionen

Sverige gör alldeles för lite för att förebygga arbetskraftsexploatering och att hjälpa dem som utsatts. Det menar Riksrevisionen i en färsk rapport.
Bristerna finns i alla delar av systemet: regelverk, kontroller, information och stöd till brottsoffer, berättar revisionsdirektör Yvonne Thorsén.
– Bland det allvarligaste tycker jag nog är att det inte finns information på plats om hur svensk arbetsmarknad fungerar när arbetare kommer till Sverige. För gruppen med arbetstillstånd borde det vara relativt lätt ordnat. Att de inte vet vad som gäller här gör att de hamnar i underläge från start. Det är något som borde åtgärdas skyndsamt.

Riksrevisionen vill också att regeringen tydliggör vilken myndighet som ska ta ansvar för att samordna arbetet mot arbetskraftsexploatering.
I dag är det ingen som har ansvaret, säger Yvonne Thorsén.

Ingen tittar på hur arbetstagaren har det.Yvonne Thorsén, revisionsdirektör

– Myndigheterna gör kontroller men kommer inte åt själva exploateringen i det nuvarande systemet. Arbetsmiljöverket kollar ventilationen, Skatteverket personalliggaren och Polisen arbetstillstånden. Ingen tittar på hur arbetstagaren har det.

I nuläget ligger kontrollen på fackförbunden, men eftersom de exploaterade arbetarna sällan är med i facket är det en svår uppgift, säger Yvonne Thorsén.
– Det kan vara väldigt svårt för facket att agera, de når inte fram till de här individerna.

Så funkar arbetstillstånd

  • Den som kommer från ett land utanför EU behöver ett arbetstillstånd för att få arbeta i Sverige. Det gäller inte medborgare från Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein.
  • Migrationsverket beviljar tillstånd för max två år i taget. Den som vill stanna längre ska ansöka om förlängning.
  • Kollektivavtal är inget krav, men villkoren måste vara i nivå med avtalets eller det som är brukligt inom branschen. Berört fackförbund ska få yttra sig om anställningserbjudandet.
  • Den som ansöker om förlängt tillstånd måste kunna visa att hen tjänat minst 13 000 kronor i månaden hela den före­gående perioden. Hen ska också ha om­fattats av avtals­försäkringar.
  • Den som blir uppsagd eller säger upp sig har tre månader på sig att hitta ett nytt arbete som uppfyller kraven. Annars måste man lämna landet.
  • Efter fyra sammanhängande år med arbetstillstånd kan man ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Riksrevisionen har tagit fram en rad förslag på åtgärder.
De vill bland annat att det ska utredas om det bör införas någon form av krav på standard och kostnad när arbetsgivaren erbjuder bostad som en del av anställningen, och om myndigheterna bör få mandat att kontrollera arbetsvillkor i vissa riskbranscher.
Dessutom bör Polismyndigheten utbilda alla som arbetar med arbetsplatsinspektioner om arbetskraftsexploatering, menar Riksrevisionen.

I dag riskerar arbetsgivare inte särskilt mycket genom att exploatera anställda, konstaterar Yvonne Thorsén.
– Det är i princip riskfritt. Tyvärr. Och för arbetsgivare som håller på med det här finns det stora pengar att tjäna.

Riksrevisionens rapport finns att läsa här.

Ingår i temat: UTNYTTJADE 28 artiklar

Alla artiklar i temat (25 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här