Nyheter TÄVLING

Ruth är världens bästa konferenskock

Ruth Weldegiorgis från Sigtunahöjden kockade hem segern i VM för konferenskockar, Copper Skillet.

Publicerad 25 april 2024
Ruth är världens bästa konferenskock
Ruth Weldegiorgis hejades på av Lena Andersson, vice vd, och vd Lotta Boman från Sigtunahöjden. Foto: Privat
Ruth Weldegiorgis
Ruth Weldegiorgis vid
sin tävlingsstation.
Foto: Privat

VM för konferenskockar, Copper Skillet 2024, är avgjort.
Vinnare blev Ruth Weldegiorgis från restaurang Skog på Sigtunahöjden.

Grattis Ruth, hur känns det att vara bäst i världen?
– Det är så stort, helt fantastiskt. Det har varit en lång resa, från det att jag vann uttagningen i Sverige, sedan den europeiska i oktober 2023 och så nu världsfinalen i Basking Ridge, New Jersey.

Hur gick det till i finalen?
– Konceptet var samma som i de tidigare tävlingarna, så det var bekant.
Man får ett skafferi och en hemlig korg med fem proteiner där man får välja två. Jag valde svärdfisk och baljväxtfärs.
Man har en sauteuse, en stekpanna och två gasplattor. Det är en kvart för att planera och en halvtimme för att laga.
Juryn tittar på hur mycket svinn det blir, att man håller rent, utseendet och naturligtvis att det ska smaka.

Ruth Weldegiorgis
Ruth Weldegiorgis bidrag med bland annat svärdfisk, baljväxtfärs och vitvinsbaserad grönsaksragu.
Foto: Privat

­Hade du någon strategi?
– Nu när det var långt hemifrån visste jag inte vad som var i säsong, så det försökte jag kolla upp lite.
Ofta när man ser en råvara får man en idé, och då är det bara att ta den, annars blir det inte mycket gjort på den där lilla halvtimmen.  ­­

Vad betyder segern?
– Jag tycker att man ska lyfta upp konferenskockar mer, och det gör den här tävlingen.
Det är inte bara stjärnkockar som gör ett bra jobb. Konferenskockar skulle kunna få ta mer plats. Det finns otroligt många anläggningar med höga ambitioner och hållbart tänk. Vi vet vad vi gör.

– Jag tycker också att det är viktigt att tjejer kommer fram, så jag blev väldigt glad att det var två tjejer som vann årets svenska Copper Skillet.

Råd: Hitta stöttande arbetsgivare

Har du något råd till andra som vill tävla?
– Man ska se sig om efter en arbetsgivare som stöttar och peppar, som vill jobba för gemensamma framgångar.
Det är många duktiga som inte får möjlighet att göra något sådant här.

Hann du göra något mer än att tävla?
– Jag hade en helt ledig dag, då åkte vi in till New York.
Det bästa var hela upplevelsen, tävlandet och att få åka dit med några från Sigtunahöjden och så fick jag även med mig min son. Det var en jättefin upplevelse.

Om tävlingen

  • Copper Skillet är en internationell tävling för kockar som jobbar på mötesplatser och konferensanläggningar anslutna till IACC, International Association of Conference Centers.
  • Det finns två klasser: seniorer, från 26 år, och juniorer, under 26.
  • I världsfinalen tävlade kockar som vunnit tidigare deltävlingar.
  • Ruth fick högsta poäng i de olika momenten som bedömdes: hygien, matsvinn, hantering av råvaror, texturer, utseende och smak.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här