Ur temat UTNYTTJADE
Nyheter utnyttjade

Maein bodde i ett förråd

I går berättade vi om hur Shamim och Saifuddin utnyttjats på svenska restauranger. De är inte ensamma. I dag berättar Maein och Uddin om sina erfarenheter.

Publicerad 17 februari 2021
Maein bodde i ett förråd
På pappret såg Maeins anställning bra ut, men verkligheten var en helt annan. Foto: Mostphotos

När Maein fick jobbet på restaurangkedjan i Stockholm var han glad och lättad. Han hade lyckats skaffa ett nytt jobb som uppfyllde Migrationsverkets krav innan tidsfristen på tre månader hade tagit slut.
Det gamla jobbet hade han förlorat i coronapandemin.
– Jag förklarade min situation för ägaren. Det här jobbet är väldigt viktigt för mig, sade jag.

På pappret såg det bra ut. Det fanns kollektivavtal och försäkringar. Efter en kort prövotid var ägaren villig att ge honom det anställningserbjudande han behövde.
Men strax därefter förstod Maein att saker inte var som han trodde.
– Jag blev skickad till en annan stad där de skulle öppna en ny restaurang. I två månader arbetade jag varje dag. Jag var först på plats och sist att gå. Och jag gjorde allt där.

Boendet som arbetsgivaren ordnat var ett förråd. Arbetet var hårt och Maein fick aldrig ledigt, säger han.
– Jag var mentalt och fysiskt nedbruten. Jag sade till ägaren: jag klarar inte mer. Du måste ge mig ledigt, du måste ge mig ett riktigt boende, du måste ge mig riktig mat. Men han kände till min situation, att jag inte kunde vägra.

Maein berättar att han hamnade i onåd efter att han hade klagat. Vid flera tillfällen blev han kallad till möten med ägaren bara för att få vänta i timmar innan han blev hemskickad.
– Det var tydligt att jag blev straffad. Det var avancerad mobbning.

Jag var mentalt och fysiskt nedbruten

Han fick börja jobba igen, denna gång på olika restauranger runt om i hela Stockholm. En dag tog han sig inte upp ur sängen mer.
Kroppen vägrade och Maein fick sluta.
– Då fick jag min lön: 9 200 kronor för de två, nästan tre månader jag hade jobbat, säger han.

Systemet med arbetstillstånd skapar en situation som möjliggör att utsatta anställda utnyttjas.
– Det är förvånande. Det här är Sverige, EU, ingen bakgård.

Maein är medlem i SAC Syndikalisterna, som har drivit ett ärende mot arbetsgivaren för hans räkning. Nyligen nådde de en förlikning som innebär att Maein får skadestånd.

Läs också

Ingår i temat: UTNYTTJADE 12 artiklar

Alla artiklar i temat (9 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här