Så funkar anställningsbeviset
Foto: Istockphoto
Snabbkurs anställningsbevis

Så funkar anställningsbeviset

Anställningsavtalet är viktigt, men det händer att folk börjar jobba utan att ha fått papper på tjänsten. HRF-ombudsman Johan Svensson förklarar vad som gäller då.

Publicerad 17 april 2024
Johan Svensson.
Foto: HRF

Det bästa är att ha anställningsbeviset innan du börjar jobba.
Men så är det inte alltid. Johan Svensson, kassör i HRF avdelning Syd, förklarar vad som gäller när det saknas skriftligt avtal.

– Anställningsavtalet är ett skriftligt bevis på din anställning. Du har rätt att få ett anställningsavtal och allra bäst är om du har ett i handen innan du börjar jobba.
Tyvärr är verkligheten för många av våra medlemmar en annan.

Vad gäller om man inte har det på papper?
– En anställning kan ingås muntligt, skriftligt eller genom hur parterna uppträder. Det betyder att det kan finnas ett anställningsförhållande även utan ett skriftligt avtal.

Anställningsbevis bra även för arbetsgivaren

Men utan anställnings­avtal kan det vara svårt att i efterhand bevisa vilka villkor man kommit överens om.

– Utgångspunkten är dock att anställningen är att betrakta som tillsvidare om inget annat är överens­kommet. Och det är arbetsgivaren som har att bevisa om ni kommit överens om något annat, exempelvis en visstidsanställning.

Därför har arbetsgivaren också ett intresse av att det finns anställningsbevis.

– Som sagt, i den bästa av världar har du ett avtal i handen innan du börjar jobba.
Men om det inte blir av är det bättre att något skriftligt finns kring de mest centrala delarna. Det kan vara mejl eller sms. Anställningsform, tjänstgöringsgrad och lön är då det du absolut ska se till att få med i din kommunikation med arbetsgivaren.

Får du inte anställnings­avtal, trots att du bett om det? Kontakta din lokala HRF-avdelning för rådgivning, tipsar Johan Svensson.

Åtta viktiga punkter på anställningsbeviset

1 Är det rätt företag?

Kolla att organisa­tions­numret går till det företag som står som arbetsgivare på anställningsbeviset. Kontakta din lokala HRF-avdelning, de kan kontrollera att före­taget har kollektiv­avtal.
Det har hänt att arbetsgivare ”lånat” HRF:s och Visitas mall för anställningsbevis utan att ha avtal.

Del av anställningsavtal.

2 Är det rätt längd på anställningen?

Har du en provanställning? Den får vara max sex månader.
Den övergår till en tillsvidare­anställning när provtiden löpt ut, du behöver egentligen inte ett nytt anställningsavtal. Om du tidigare varit anställd på företaget med en liknande tjänst kan provperioden vara kortare.

Anställningsformen ”särskild visstidsanställning” är nu max 12 månader.

3 Jobba klart på vikariat

Del av anställningsavtal.

En tidsbegränsad anställning ska ha start- och slutdatum.
Vikariat upphör vid slutdatumet. Det finns ingen upp­sägningstid som för många andra anställ­ningsformer. Samma gäller särskild visstidsanställning när den har en specificerad tidsperiod.

4 Kryssa lugnt, chefen!

Se till att det inte är flera anställningsformer ikryssade. Man kan exempelvis inte vara provanställd på en visstids­anställning.

Del av anställningsavtal.

5 Kost per automatik

I och med att ni kommer överens om anställningen kommer ni också överens om kost på arbetsplatsen. Det går att göra en överenskommelse om att du avstår från kost, men då får du ingen förtäring av arbetsgivaren.

6 Rätt lönegrupp

Arbete i Grupp 1 förutsätter förkunskaper genom gymnasial yrkesutbildning eller jämförbart, alternativt lång erfarenhet av kvalificerat yrkes­arbete på området.
Kock, kallskänka och hotellreceptionist är vanliga yrken.
För Grupp 2 är förkunskaper inget krav och introduktion kan ske på jobbet. Diskare och städare är två exempel.
Det finns tjänster med arbets­uppgifter från båda grupper. Men har arbetsgivaren exempelvis ställt krav på förkunskaper som kock för tjänsten, då tillhör den lönegrupp 1.

7 Rätt antal timmar

Arbetstiden ska anges som ett antal timmar i genomsnitt per vecka. Har ni pratat om en anställning i procent? Kontrollera genom att räkna om till timmar, multiplicera med 40. Exempelvis 80 procent: 40 timmar x 0,8 = 32 timmar. Nattreceptionister multi­plicerar med 38.

8 Kollektivavtal?

På företag med kollektiv­avtal gäller automatiskt avtalets villkor för din anställning. På företag utan kollektivavtal är det mycket som måste stå med i anställningsavtalet – årliga lönehöjningar, övertidsersättning och liknande.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här