Ur temat UTNYTTJADE
Nyheter utnyttjade

Uddin är van vid att bli utnyttjad

Uddin har blivit utnyttjad på flera restauranger som han har jobbat på. – Arbetsgivarna gör som de vill, säger han.

Publicerad 17 februari 2021
Uddin är van vid att bli utnyttjad
När Uddins arbetsgivare inte ville ha kvar honom, sade han åt Uddin att gå till läkaren och ”göra drama”. Foto: Colourbox

Uddin, som egentligen heter något annat, kom till Sverige för ett par år sedan. Han har arbetat som kock på flera olika restauranger i Stockholmstrakten.

På merparten har han jobbat betydligt mer än vad han fått lön för. På något ställe har lönen i stort sett varit fickpengar.
– Jag har jobbat jättemycket, jättemycket, jättemycket. Men jag har aldrig fått betalt för mer än 160 timmar, säger han och visar ett av sina anställningskontrakt.

Alla restauranger han har arbetat på har kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket. Flera är med i arbetsgivarorganisationen Visita.
Men det verkliga regelverket är något helt annat än det som står i avtalen, konstaterar Uddin.
– Arbetsgivarna gör som de vill.

Arbetsgivarna gör som de vill.

Även om han inte tycker att det är rätt, är det något annat som stör honom ännu mer. Det är hur det svenska samhället utnyttjar arbetsmigranternas situation.
Han visar upp ytterligare en mapp med papper: hans hyreskontrakt. Under lång tid hyrde han några rum i en villa i en förort. Detta genom en firma, specialiserad på att hyra ut rum och bostäder till migrantarbetare.

För det har han betalat 16 000 kronor i månaden. Nu har han flyttat, men depositionen han betalade har han inte fått tillbaka, säger han.
– Jag har betalat 32 000 kronor i deposition som de vägrar att lämna tillbaka. Nu svarar de inte när jag ringer.

När coronapandemin slog till förvärrades situationen för Uddin.
Det blev mindre att göra på restaurangen, så han blev tillsagd av sin arbetsgivare att söka läkare för ett medicinskt problem han dragits med ett tag. Målet var att få sjukpenning.
– Han ville att jag skulle göra drama så att läkaren skulle sjukskriva mig.

Till slut blev han i stället uppsagd på grund av arbetsbrist. Den sista lönen fick han aldrig, säger han.
– Arbetsgivaren säger till facket att han har betalat, men det har han inte. Nu vet jag inte vad jag ska göra.

Läs också

Ingår i temat: UTNYTTJADE 12 artiklar

Alla artiklar i temat (9 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här