Farjana Tania är en av många som kommit till Sverige och jobb i restaurangbranschen i hopp om en bättre framtid. – Jag blev lurad.
När Farjana Tania kom till Sverige från Bangladesh för några år sedan fick hon höra talas om en indisk restaurangkedja i Stockholm.
Det skulle vara ett bra jobb, med kollektivavtal. På arbetsintervjun lovade chefen ”svenska regler”, riktiga papper och allt som behövdes för att hon skulle få sitt arbetstillstånd.
Hon började jobba i januari 2020. I början fungerade det ganska bra och en ansökan om arbetstillstånd skickades in till Migrationsverket.
Men snart började Farjana Tania ana oråd.
Farjana Tania var anställd på 80 procent, och borde alltså jobba i snitt sex timmar om dagen, fem dagar i veckan. Det är också vad hon får betalt för.
Men oftast jobbade hon omkring tolv timmar om dagen, sex dagar i veckan. Dessutom tvingades hon betala tillbaka flera tusen varje månad till chefen. Det fanns ingen tid för studier och SFI.
– Jag ville bara sova när jag kommer hem.
Farjana Tania sökte andra jobb, men när människor i hennes omgivning berättade att hennes arbetstillstånd hörde ihop med jobbet som stod i dokumenten vågade hon inte byta.
När hon väl fick veta att hon kunde skicka in en ny ansökan till Migrationsverket om hon bytte jobb, hade pandemin lamslagit branschen.
Farjana Tania beskriver arbetet på restaurangen som tungt och utan vila, även när det egentligen inte fanns så mycket att göra.
– Så fort man satte sig ner frågade chefen om man inte hade ett jobb att sköta. En gång när vi var väldigt trötta frågade en kollega om vi inte kunde få 30 minuters rast. Chefen sa ”Nej, hur kan du tro det?” Vi jobbade 13 timmar den dagen.
Hela tiden kände hon hotet hänga i luften. Gör som chefen vill, eller förlora jobb och uppehållstillstånd.
Det händer nu
- Hotell- och restaurangfacket kommer att göra en skyddsrond på arbetsplatsen. I framtiden kan det leda till att Arbetsmiljöverket gör en inspektion. Det kan leda till krav och/eller böter.
- Visita vill inte kommentera det enskilda fallet. Men generellt försöker Visita hjälpa sina medlemsföretag att följa organisationens regler. De som inte följer dem kan uteslutas.
- Från och med i juni ska det bli svårare för arbetsgivare att utnyttja utländsk arbetskraft. Då krävs ett anställningsbevis för arbetstillstånd. I dag räcker det med ett jobberbjudande.
Farjana Tania tog kontakt med facket. Schemat rättades till och hon fick erbjöds ersättning för utebliven lön. Men Farjana Tania och hennes kollegor ville ha något mer – någon annan form av upprättelse.
– De sa att pengar inte är värt deras värdighet. Den meningen har följt med mig. Jag respekterar deras beslut, säger HRF:s ombudsman Jozsef Végvári.
I dag har Farjana Tania slutat på restaurangen. Hennes visum går snart ut, liksom uppehållstillståndet om hon inte får ett nytt jobb inom ett halvår. Men hon är stolt över att hon övervann sin rädsla och vågade berätta om situationen på restaurangen.
Hon har också bytt fackförbund för att försöka fortsätta processen mot sin tidigare arbetsgivare.
Tidningen Arbetaren var först med att berätta om situationen på den indiska restaurangen.