Nyheter Tävling

Serveringsguld för Thea

Thea Viitala tog guld i servering vid Yrkes-SM i Karlstad. En peppande yrkeslärare väckte tävlingslusten.

Publicerad 29 april 2024
Serveringsguld för Thea
Thea Viitala tog guld i servering under Yrkes-SM. Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden
Thea Viitala fokuserar.
Foto: Viktor Fremling
/Worldskills Sweden

Det blev en plats högst upp på pallen för Thea Viitala. Förra veckan tog hon guld i servering under Yrkes-SM i Karlstad. Nu är hon tillbaka på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Jenny Nyströmskolan i Kalmar.
– Det är typ nu som jag hunnit smälta att jag vann. Det var svårt att ta in då! 

Hur var det med tävlingsnerverna?
– Jag är tävlingsvan, eftersom jag tävlat mycket i drill. Det är en slags gymnastik med stav, kan man säga. Vi hade också fått uppgifterna innan, så man var förberedd.  

Vilka moment var det?
– Det började med servettbrytning, sedan blev det tranchering, flambering, drinkgarnish och så att öppna och hälla upp mousserande vin.

Vad gick bäst?
– Jag tyckte att jag höll en jämn kvalitet, men trancheringen av ananas gick riktigt bra. Det hade jag tränat med vår lärare Jolanda Edvardsson som själv tävlat och vunnit mycket. Bardelen var väl det knepigaste, när man skulle matcha färgerna. Jag valde apelsin- och citronzest till alla.

Om Yrkes-SM

  • Yrkes-SM är en tävling i yrkesskicklighet för ungdomar.
  • Vinnarna får en plats i Yrkeslandslaget och får vara med i Yrkes-EM och Yrkes-VM.
  • I år tävlade 190 ungdomar i 32 yrken.
  • Kock-guldet togs av Rickard Johansson, Vårgårda, och guldet för hotellreceptionist gick till Felicia Helgesson, Kalmar.

Ni var många från Jenny Nyströmskolan som tävlade och flera som vann. Hur kommer det sig?
– Det är tack vare Jolanda som vi börjat tävla. Hon har lockat oss. Jag vill ju utmana mig själv så jag tog den här chansen för att se hur bra det kunde gå.

Det gick ju så bra det kunde!
Ja! Men jag kan säga att det var riktigt nervigt vid prisutdelningen. Alla vi sex som tävlat i servering satt där och var jättenervösa och hade ingen aning om hur det skulle gå.

Vad händer framöver?
– Jag har ett år kvar på skolan. Nu i sommar ska jag jobba på Sibylla där jag jobbat de senaste två åren, och på ett byggvaruhus. Men efter sommaren hoppas jag få ett extrajobb som servitris.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här