Ur temat UTNYTTJADE
Nyheter utnyttjade

”I princip riskfritt att exploatera”

Riksrevisionen har granskat Sveriges arbete mot exploatering av arbetskraft – och kritiken är hård.

Publicerad 16 februari 2021
”I princip riskfritt att exploatera”
Nya beviljade arbetstillstånd för personer från Bangladesh. För lite görs för att kontrollera hur arbetskraftsmigranterna har det på jobbet, menar Riksrevisionen. Foto: Colourbox
Yvonne Thorsén. Foto: Riksrevisionen

Sverige gör alldeles för lite för att förebygga arbetskraftsexploatering och att hjälpa dem som utsatts. Det menar Riksrevisionen i en färsk rapport.
Bristerna finns i alla delar av systemet: regelverk, kontroller, information och stöd till brottsoffer, berättar revisionsdirektör Yvonne Thorsén.
– Bland det allvarligaste tycker jag nog är att det inte finns information på plats om hur svensk arbetsmarknad fungerar när arbetare kommer till Sverige. För gruppen med arbetstillstånd borde det vara relativt lätt ordnat. Att de inte vet vad som gäller här gör att de hamnar i underläge från start. Det är något som borde åtgärdas skyndsamt.

Riksrevisionen vill också att regeringen tydliggör vilken myndighet som ska ta ansvar för att samordna arbetet mot arbetskraftsexploatering.
I dag är det ingen som har ansvaret, säger Yvonne Thorsén.

Ingen tittar på hur arbetstagaren har det.Yvonne Thorsén, revisionsdirektör

– Myndigheterna gör kontroller men kommer inte åt själva exploateringen i det nuvarande systemet. Arbetsmiljöverket kollar ventilationen, Skatteverket personalliggaren och Polisen arbetstillstånden. Ingen tittar på hur arbetstagaren har det.

I nuläget ligger kontrollen på fackförbunden, men eftersom de exploaterade arbetarna sällan är med i facket är det en svår uppgift, säger Yvonne Thorsén.
– Det kan vara väldigt svårt för facket att agera, de når inte fram till de här individerna.

Så funkar arbetstillstånd

  • Den som kommer från ett land utanför EU behöver ett arbetstillstånd för att få arbeta i Sverige. Det gäller inte medborgare från Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein.
  • Migrationsverket beviljar tillstånd för max två år i taget. Den som vill stanna längre ska ansöka om förlängning.
  • Kollektivavtal är inget krav, men villkoren måste vara i nivå med avtalets eller det som är brukligt inom branschen. Berört fackförbund ska få yttra sig om anställningserbjudandet.
  • Den som ansöker om förlängt tillstånd måste kunna visa att hen tjänat minst 13 000 kronor i månaden hela den före­gående perioden. Hen ska också ha om­fattats av avtals­försäkringar.
  • Den som blir uppsagd eller säger upp sig har tre månader på sig att hitta ett nytt arbete som uppfyller kraven. Annars måste man lämna landet.
  • Efter fyra sammanhängande år med arbetstillstånd kan man ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Riksrevisionen har tagit fram en rad förslag på åtgärder.
De vill bland annat att det ska utredas om det bör införas någon form av krav på standard och kostnad när arbetsgivaren erbjuder bostad som en del av anställningen, och om myndigheterna bör få mandat att kontrollera arbetsvillkor i vissa riskbranscher.
Dessutom bör Polismyndigheten utbilda alla som arbetar med arbetsplatsinspektioner om arbetskraftsexploatering, menar Riksrevisionen.

I dag riskerar arbetsgivare inte särskilt mycket genom att exploatera anställda, konstaterar Yvonne Thorsén.
– Det är i princip riskfritt. Tyvärr. Och för arbetsgivare som håller på med det här finns det stora pengar att tjäna.

Riksrevisionens rapport finns att läsa här.

Läs också

Ingår i temat: UTNYTTJADE 12 artiklar

Alla artiklar i temat (9 till)
Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. FOTO: Privat.

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Nyheter FÖRHANDLING

HRF kräver svar om enstaka dagar

Ett företag har under nio månader haft enstaka dagar-anställningar motsvarande 53 000 arbetstimmar. Hotell- och restaurangfacket har begärt central förhandling.

Publicerad 11 maj 2021 1 kommentar
HRF kräver svar om enstaka dagar
Ett företag har lagt ut 53 000 arbetstimmar i anställningsformen enstaka dagar. Nu har HRF begärt central förhandling med Visita. Foto: Colourbox

I förra årets avtalsrörelse var enstaka dagar en av de stora frågorna för Hotell- och restaurangfacket. Anställningsformen ska användas när det inte går att schemalägga arbetstiden, om arbetet är oregelbundet till sin karaktär eller när arbetsgivaren har behov av tillfällig arbetskraft. HRF:s bild var att enstaka dagar tillämpades mer än nödvändigt.

I det nya kollektivavtalet finns en skrivning som innebär att den arbetsgivare som anses ha missbrukat anställningsformen inte längre ska kunna använda den. Nu står den första centrala förhandlingen för dörren.

– Vi kommer att jobba aktivt med den här frågan hela avtalsperioden, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Så säger avtalet

Gröna riks 4§ 1:2
”De centrala parterna kan vid central förhandling komma överens om att ett bolag temporärt ska undantas från rätten att använda sig av anställningsformen anställning för enstaka dagar. Fråntagandet av ovanstående rätt kan aktualiseras om de centrala parterna bedömer att bolaget konsekvent och grovt bryter mot kollektivavtalets förutsättningar för att använda sig av anställningsformen. Fråntagande av rättigheten gäller under den tid och vid den/de enhet/er som parterna överenskommer.”

Det aktuella företaget har under perioden april–december lagt ut 53 000 timmar i enstaka dagar. Det motsvarar ungefär 25 heltidstjänster.

Emil Bäckström har begärt förhandling med Visita, men något datum är ännu inte satt.

– Om Visita är seriösa med att vilja stävja det här måste de också inse att det här är ett typexempel på missbruk av enstaka dagar.

Ingår i temat: UTNYTTJADE 12 artiklar

Alla artiklar i temat (9 till)
Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här