Ur temat UTNYTTJADE
Nyheter brott

Krogprofil fälld – utnyttjade filippinska barnflickor

En krogprofil i Göteborg och hans fru fälls för medhjälp till människoexploatering och människoexploatering. Ett av offren arbetade på pappret som kallskänka på mannens restaurang, men i verkligheten tog hon hand om parets barn dygnet runt.

Publicerad 7 september 2023
Krogprofil fälld – utnyttjade filippinska barnflickor
De två filippinska kvinnorna arbetade dygnet runt med att ta hand om barn. Nu fäller Göteborgs tingsrätt deras arbetsgivare, en profilerad krögare och hans fru, för att ha exploaterat kvinnorna. Foto: Istockphoto

Offren är två kvinnor från Filippinerna som kommit till Sverige för att arbeta som au pairer hos familjen.

Den ena kvinnan, som var hos paret i drygt två år, hade på pappret en anställning som kallskänka på en av mannens restauranger i Göteborg. Kvinnan har vittnat om hur hon i stället tvingats ta hand om barn under dygnets alla timmar, i stort sett varje dag i veckan och utan möjlighet att avsluta anställningen. Lönen för arbetet: mellan 4 500 och 6 000 kronor i månaden.

Den andra kvinnan arbetade bara några veckor hos krögarparet innan hon gick till polisen.  

Göteborgs tingsrätt anser att det är bevisat att de båda au pairerna utsatts för människoexploatering av kvinnan i paret. Hustrun döms därför mot sitt nekande till 240 timmar samhällstjänst. Mannen i sin tur döms för medhjälp till människoexploatering till villkorlig dom och dagsböter på 113 400 kronor. Även han förnekar brott.

De ska också betala 100 000 kronor i kränkningsersättning till kvinnan som varit här längst, och 15 000 kronor till den andra.

Paret döms också för folkbokföringsbrott och för brott mot utlänningslagen. De ska därför också betala nästan 145 000 kronor till staten i särskild avgift för de felaktiga anställningarna.

Att någon fälls i domstol för människoexploatering i Sverige är väldigt ovanligt. Sedan brottet infördes 1 juni 2018 har bara ett fåtal ärenden lett till åtal.

Ingår i temat: UTNYTTJADE 28 artiklar

Alla artiklar i temat (25 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här