Ur temat UTNYTTJADE
Nyheter ARBETSLIVSKRIMINALITET

Hårdare tag mot fusk och exploatering

Svårare att fuska, lättare att åka dit och tuffare konsekvenser för den som gör sig skyldig till exempelvis exploatering av människor i arbetslivet. Det ser biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson som mål.

Publicerad 4 april 2022
Hårdare tag mot fusk och exploatering
Myndigheterna får utökade möjligheter att dela information med varandra och kunna motverka bland annat människoexploatering. Foto: Istockphoto

Sedan flera år tillbaka pågår ett myndighetsgemensamt arbete mot arbetslivskriminalitet där bland andra Polisen, Migrationsverket, Skatteverket och Arbetsmiljöverket medverkar. Myndigheterna har påtalat att deras arbete försvåras av stränga sekretessregler.

Det har också gjorts insatser för att underlätta. För sex år sedan infördes lagen om uppgiftsskyldighet. Den innebär att vissa myndigheter är skyldiga att lämna ut uppgifter till andra myndigheter, särskilt när det gäller arbete mot organiserad brottslighet.

Johan Danielsson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Den sista mars beslutade regeringen att utöka den så kallade lus-lagen till att omfatta också Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, CSN och Ivo.
– Det här utesluter inte alls att det blir ytterligare förändringar. Vi har en utredning som ska presenteras den 30 juni, den blir viktig, säger arbetsmarknadsminister Johan Danielsson.

Sverige har bland världens mest generösa regler för arbetskraftsinvandring. De kom till 2008 och innebar stora förändringar.
Tidigare fanns en prövning som Arbetsförmedlingen gjorde för att se om det fanns behov av att rekrytera arbetskraft från länder utanför EU. I stället fick arbetsgivarens bedömning av personalbehovet styra.

Regelverket har inneburit att arbetslivskriminaliteten ökar, menar Johan Danielsson.
– Ja, det är klart att det system som alliansen införde har lett till ett exempellöst utnyttjande av arbetskraft. Vi har redan kommit med förslag för att skärpa upp reglerna, och vi jobbar vidare med frågan.

Ingår i temat: UTNYTTJADE 28 artiklar

Alla artiklar i temat (25 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här