Kvinnan fick arbetstillstånd som kallskänka på en restaurang i Göteborg. I verkligheten levde hon och en kvinna till som inneboende barnflickor hos restaurangägaren, menar åklagaren som nu åtalar för människoexploatering. HRF:s ordförande Malin Ackholt är upprörd.
Utredningen mot Göteborgskrögaren och hans fru, som också är åtalad, är gedigen. Den innehåller allt från sms-konversationer, kontoutdrag och personalliggare från restaurangen. Åklagare Thomas Ahlstrand menar att det är bevisat att de två kvinnorna, som kommer från Filippinerna, arbetat som inneboende barnflickor hos paret i stort sett dygnet runt utan sammanhängande ledighet.
För den ena av kvinnorna hade restaurangägaren ansökt om arbetstillstånd, men inte som au pair, utan som kallskänka på en av hans restauranger. Att hon skulle arbeta på restaurangen var aldrig intentionen, säger åklagare Thomas Ahlstrand.
– Ja, det menar jag att det aldrig var.
Jag tycker att jag har god bevisning för att hon inte har arbetat på restaurangen.
Thomas Ahlstrand, åklagare
Lagen om människoexploatering infördes 1 juni 2018. Sedan dess har bara ett fåtal fall lett till åtal, och ännu färre till fällande domar. Åklagare Thomas Ahlstrand tror dock att bevisningen ska räcka för att få krögaren och hans hustru fällda.
– Jag får inte väcka åtal om jag inte gör bedömningen att jag kan få en fällande dom för mitt brottspåstående. Vid sidan av det så anser jag att jag har god bevisning. Jag tycker att jag har god bevisning för att hon inte har arbetat på restaurangen.
Restaurangföretaget är medlem i arbetsgivarorganisationen Visita och har därmed kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket. Malin Ackholt, ordförande för HRF, säger att det är helt oacceptabelt om det är som åklagaren menar.
– Det finns inte ord för hur illa jag tycker att det är. Det är fullständigt oacceptabelt att utnyttja folk på det här sättet.
Det finns inte ord för hur illa jag tycker att det är
Malin Ackholt, förbundsordförande HRF
Vid ansökan om arbetstillstånd ombeds ofta berört fackförbund att kontrollera att lön och villkor i anställningserbjudandet är rimliga. Så har skett även i detta fall.
– Vår kontrollfunktion är att se till att personer får arbete till schysta villkor. Men vi har ingen möjlighet att kontrollera när arbetsgivaren ljuger å det grövsta om vad personen ska göra, säger Malin Ackholt.
Krögarens försvarare vill inte uttala sig, men den åtalade kvinnans försvarare Staffan Edh säger till Dagens Nyheter att hon nekar till anklagelserna.
– Min huvudman har inte samma verklighetsuppfattning alls som åklagaren. Det har inte varit fråga om människoexploatering i något av fallen.
Paret åtalas även för folkbokföringsbrott och brott mot utlänningslagen.