Ur temat UTNYTTJADE
Nyheter ARBETSTILLSTÅND

”Bra om det blir lite mer ordning och reda”

I förra veckan röstade riksdagen för ett förslag som innebär att reglerna skärps kring arbetskraft från länder utanför EU. HRF tycker att det är bra, men hade önskat mer.

Publicerad 25 april 2022
”Bra om det blir lite mer ordning och reda”
– Vi vet att det finns arbetsgivare som säger en sak i jobberbjudandet, men där verkligheten blir en helt annan, säger HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm. Foto: Istockphoto, Madeleine Andersson

Hotell- och restaurangfacket har länge varit kritiskt till att reglerna för arbetskraftsinvandring gjort det för lätt att utnyttja arbetskraft.

– Det är bra om det blir lite mer ordning och reda. Vi vet att det finns arbetsgivare som säger en sak i jobberbjudandet, men där verkligheten blir en helt annan, säger Peggy Nyholm, avtalssekreterare på HRF.

Från den 1 juni i år kommer det att krävas ett riktigt anställningsavtal för att en medborgare från tredje land ska få ett arbetstillstånd.
I dag räcker det med ett erbjudande. Detta lämnas vidare till facket som ska bedöma om det motsvarar kollektivavtalets nivåer.

Vi har tjatat i åratal om att det ska finnas ett anställningsavtal.Peggy Nyholm

Mellan 2014 och 2021 lämnade HRF 67 000 yttranden som rör arbetstillstånd.
– Vi har tjatat i åratal om att det ska finnas ett anställningsavtal, säger Peggy Nyholm.

Enligt regeringen innebär ett anställningsavtal större trygghet för arbetstagaren, eftersom lagen om anställningsskydd blir direkt tillämplig.
Dessutom innebär de nya reglerna att arbetsgivaren blir skyldig att meddela om villkoren i anställningsavtalet försämras.

– En annan bra sak med de nya reglerna är att man utvidgar begreppet organiserad människosmuggling.

Det förekommer att arbetsgivare säljer arbetstillstånd till människor som söker en ljusare framtid i Sverige.
Det leder ofta till en skuldsituation där arbetstagaren saknar utväg.
– De har inget annat val än att låta sig utnyttjas, säger Peggy Nyholm.

Den 1 juni införs också en annan skärpning. Den som säljer arbetstillstånd som baseras på till exempel falska villkor i anställningsavtalet riskerar att fällas för organiserande av människosmuggling.

Det är olyckligt att siffran är så låg och kopplad till försörjningsstöd. Peggy Nyholm

På två områden hade HRF velat se skarpare regleringar.
Det ena gäller den lägsta inkomst som en arbetstagare ska erbjudas. Lönen ska motsvara det normala på svensk arbetsmarknad eller lägst 13 000 kronor i månaden, precis över gränsen för rätten till försörjningsstöd från socialtjänsten.

– Det är olyckligt att siffran är så låg och kopplad till försörjningsstöd. Det främjar deltidsarbete, och det är heltid som är norm på svensk arbetsmarknad.

Dessutom hade HRF gärna sett att man begränsade rätten till arbetstillstånd, så att bara bristyrken omfattades.
– Det borde ställas krav på arbetsgivare att anställa befintlig arbetskraft. Det råder inte brist på sökande till jobb i branschen. Grundproblemet med dagens system är att människor hamnar i en otrygg situation och utnyttjas. Det är det vi vill se ett stopp för, säger Peggy Nyholm.

 

Ingår i temat: UTNYTTJADE 28 artiklar

Alla artiklar i temat (25 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här