Vittnesmålen om hur bangladeshiska arbetare utnyttjas på svenska restauranger upprör Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. – Reglerna för arbetskraftsinvandring måste ändras. Detta måste få ett slut, säger han.
Det är långt ifrån första gången Per Persson, avtalssekreterare för Hotell- och restaurangfacket, hör om utländska arbetare som utnyttjas i restaurangbranschen.
Men att läsa vittnesmålen i Hotellrevyns artiklar gör honom extra upprörd, säger han.
– Jag blir helt mållös över de här människoödena. Detta är ju slaveri. De lever i en sådan fruktansvärd situation, och de gör det mitt ibland oss. Och jag blir så förbannad på de här arbetsgivarna. Det är riktiga skitstövlar som inte drar sig för att utnyttja människor.
Hotell- och restaurangfacket har drivit en del ärenden för bangladeshiska arbetskraftsmigranter i liknande situationer.
Men det hör snarare till undantaget att de är medlemmar i facket, säger Per Persson.
– Och skulle de vara medlemmar så är det inte säkert att de faktiskt berättar för oss. De riskerar ju att både bli av med jobbet och åka ut från landet. Dessutom är det många som har dåliga erfarenheter av så kallade gula fackförbund från sina hemländer.
Det största problemet är dagens regler kring arbetskraftsinvandring, säger Per Persson.
– Som det fungerar i dag är det fullt möjligt för arbetsgivare att ta hit och förslava människor. Det är nästan uppmuntrat. Politikerna som ville ha det här systemet måste vara människohatare, helt oempatiska. Reglerna måste ändras. Detta måste få ett slut.
De här arbetsgivarna är riktiga skitstövlar.Per Persson, avtalssekreterare HRF
Det var år 2008 som den dåvarande borgerliga regeringen gav arbetsgivarna rätten att avgöra vilka yrkesgrupper det råder brist på i landet, i stället för som tidigare Arbetsförmedlingen.
Det fungerar uppenbart inte, säger Per Persson.
– Under förra året var det 50 000 personer som blev av med jobbet i vår bransch. Under samma år fick vi in 7 500 ansökningar från arbetsgivare som ville ta in migrerad arbetskraft. Det finns ingen annan förklaring än att arbetsgivarna vill ha billigare arbetskraft än den svenska. Det råder inte brist på arbetskraft i vår bransch.
Alla restauranger som förekommer i Hotellrevyns artiklar har kollektivavtal med förbundet.
Några är med i arbetsgivarorganisationen Visita.
Per Persson säger att ett kollektivavtal tyvärr inte är en garant för att arbetsgivaren är schyst.
– Men avtalet garanterar att det finns en tvistelösning när det kommer upp problem. Det finns en förhandlingsordning. Det finns alltid arbetsgivare som struntar i reglerna, men finns det avtal har vi åtminstone reglerna. Jag är övertygad att det skulle se betydligt värre ut om det inte fanns avtal.