Kocken Nasib gick från anställd till krogägare
Foto: Daniel Nilsson
Fokus STARTA EGET

Kocken Nasib gick från anställd till krogägare

Han har en tre månaders bebis och en restaurang som nyss fyllde ett. Med frun Sara Ahmed vid sin sida följde Nasib Abdulrasool sin dröm och gick från anställd och HRF-medlem till företagare och chef.

Publicerad 23 april 2024

Kocken Nasib Abdulrasool har alltid velat starta egen restaurang.
Nu står han i köket på Manto i Malmö och lagar en av deras specialiteter: ”Popcorn tofu”.

– Jag har jobbat i många olika kök och alltid tänkt att jag vill starta eget. Som anställd kan man komma med idéer, men det är ändå någon annan som bestämmer, säger Nasib.

Han har många idéer han vill utveckla. På Manto lagar han vegansk afghansk mat med inslag av »asian fusion«.

– Det finns mycket förutfattade meningar om vegansk mat, vi vill visa att det kan vara jättegott, säger Nasibs fru Sara Ahmed.

Hon jobbar egentligen heltid med annat, men är utbildad kock och lika engagerad i restaurangen som Nasib.

Just nu är hon dessutom mammaledig med deras femte barn.
– Vi hade inte alls planerat att skaffa ett till barn nu när vi precis öppnat en restaurang. Men han är så lugn och mysig. Hade han haft ont i magen vet jag inte hur det hade gått, säger hon.

Hjälp med budget

När de väl bestämt sig för att starta 
eget gick allt väldigt snabbt. Men det betyder inte att det var enkelt.
– Det var så mycket som var nytt. Var börjar man? Hur gör man en affärsplan?

Nyföretagarcentrum fick de hjälp med budget och tips på hur man får företagslån för nystartad verksamhet.

Men allt blev dyrare än beräknat.
– Det räcker med att renoveringen drar ut på tiden några veckor så är det en extra månadshyra, säger Sara.

För att hålla nere kostnaderna skaffade de en lokal lite utanför centrum.
De fick bygga ett nytt restaurangkök och inredde matsalen med växter, väggmålningar och möbler.

Inspiration hämtade de i 70-talets Afghanistan.
– Det var landets guld-era, innan det blev krig, och en tid som våra föräldrar alltid pratar om. Vi ville att det skulle kännas mysigt, varmt och inbjudande, säger Sara.

För att spara pengar gjorde de så mycket som möjligt själva och fick mycket hjälp av vänner.
– Alla var så glada för att Nasib äntligen startade eget, säger Sara.

Från anställd till arbetsgivare

Många i personalen har tidigare varit Nasibs kollegor. Nu är han deras chef.

Hur fungerar det?
– Det blir väldigt vänskapligt, men man måste ändå vara chef och kunna styra och ställa krav. Det är svårt. Men jag försöker behandla alla som min familj. Jag vill att de ska trivas och vara trygga här, säger Nasib.

Som anställd var han med i HRF. 
Nu rekommenderar han sina anställda att gå med.

– Det är jätteviktigt att vara med i facket, även om det kostar, för att slippa stå ensam om det händer något. Jag fick själv hjälp av facket när det uppstod en konflikt med en tidigare arbetsgivare om lönen, säger han.

Har du nytta av att ha varit 
anställd nu när du är chef?
– Ja, det är en jättestor fördel att ha båda perspektiven. Jag hoppas att jag kan leda bättre för att jag själv har varit anställd och vet hur det är.

Nu när Nasib står på den andra sidan har han gått med i arbetsgivarorganisationen Visita
– Vi hade som mål att gå med lite längre fram. Men sedan behövde vi juridisk rådgivning i en fråga så det blev tidigare än vi tänkt. Det var tufft med en extra kostnad när vi är så nya. Men det är också en trygghet att kunna ringa och få rådgivning när det behövs, säger Sara.

– Det är också uppskattat av de anställda att vi har kollektivavtal. Det är väldigt tydligt för alla vad som gäller.

Långa arbetsdagar

Att öppna och driva restaurang under lågkonjunktur är tufft.
Men Sara och Nasib säger att Manto har gått över förväntan.
Det är ofta fullbokat på helgerna och i januari utsågs de till årets nykomling på Malmö Gastronomy Award.

– Men det har också varit mycket svårare än vi trodde. Vi trodde nog inte att vi skulle behöva lägga ner så här mycket tid. Nasib är här först på morgonen och alltid den som går hem sist, säger Sara.

Mer om Nasib

Född: 1986 i Afghanistan.
Familj: Frun Sara Ahmed och barnen Alina 13 år, Eliya 11 år, Inaya 7 år, Hania 5 år och Ayub, 3 månader.
Bor: I Malmö.
Gör: Driver restaurang Manto i Malmö sedan januari 2023.

Med fem barn är det svårt att få livspusslet att gå ihop.
– Det är tufft. Om man är anställd så jobbar man på arbetstid, sedan går man hem. Nu är vi involverade i Manto från morgon till kväll och måste få vårt familjeliv att gå ihop med det, säger Sara.

Snart flyttar de till en lägenhet på samma gata som Manto, allt för att underlätta vardagen.

Men ni ångrar er inte?
– Nej vi har rört om den veganska matscenen i Malmö och det är vi glada för. Det är jätteroligt att så många har hört talas om oss och att folk kommer tillbaka för att de tycker att det är så gott.
Det är värt all stress, sömnbrist 
och slit.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här