Ur temat UTNYTTJADE
Nyheter migration

Regeringen vill skärpa regler för arbetskraftsinvandring

Regeringen vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring och på så sätt förhindra att utländska anställda utnyttjas i Sverige. Bland annat vill man införa bindande anställningsavtal, meddelade regeringen i dag.

Publicerad 22 december 2021
Regeringen vill skärpa regler för arbetskraftsinvandring
Många arbetskraftsmigranter utnyttjas i till exempel restaurangbranschen. Det vill regeringen nu råda bot på. Foto: Shutterstock
Anders Ygeman. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Dagens regler för arbetskraftsinvandring gör det möjligt att grovt utnyttja utländsk arbetskraft, samtidigt som det leder till kompetensutvisningar i branscher som behöver högkvalificerad arbetskraft.
Det sade integrations- och migrationsminister Anders Ygeman vid en presskonferens i dag, där han presenterade de första av flera utlovade regelskärpningar.

Regeringen vill bland annat att det ska krävas ett bindande anställningsavtal för att arbetstillstånd ska beviljas, ett krav som Hotell- och restaurangfacket länge har ställt.
– Arbetsgivare ska inte kunna utlova vissa anställningsvillkor till utländsk arbetskraft endast för att personen ska beviljas tillstånd och sedan inte uppfylla de villkoren när arbetstagaren väl är här, sade Anders Ygeman.

Ett annat förslag är att arbetsgivare ska vara skyldiga att anmäla till Migrationsverket när anställningsvillkoren ändras till det sämre för arbetskraftsinvandraren.
– Migrationsverket ges möjlighet att förlägga arbetsgivare med vite om den inte rapporterar in förändrade arbetsvillkor. Man kan gå mycket tuffare mot arbetsgivare som försöker kringgå de här reglerna, sade Anders Ygeman.

Förslagen bygger på arbetskraftsinvandringsutredningens slutbetänkande, som är ute på remiss och ska vara färdigbehandlat den 8 februari 2022. Lagändringar föreslås träda i kraft den 1 juni samma år.

Fakta: Fler förslag från regeringen

  • Tidsbegränsade uppehållstillstånd för arbete ska inte dras in på grund av små avvikelser.
  • Man inför ett försörjningskrav vid anhöriginvandring kopplat till arbetskraftsinvandring.
  • Tillstånd som har utfärdats på oriktiga uppgifter ska räknas som organisering av människosmuggling och medhjälp till människosmuggling.
  • Ett nytt uppehållstillstånd införs. Det är högst nio månader som ska användas till att söka arbete eller undersöka förutsättningar för att starta näringsverksamhet. Krav är minst examen på avancerad nivå, tillräckliga medel och en heltäckande sjukförsäkring.

Ingår i temat: UTNYTTJADE 28 artiklar

Alla artiklar i temat (25 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här