Ur temat UTNYTTJADE
Nyheter utnyttjade

Slavliknande villkor på svenska restauranger

Handel med arbetstillstånd. Hot. Slavarbete. Ockerhyror. Bangladeshier kommer till den svenska restaurangbranschen med förhoppningar om ett nytt liv. Men för många slutar Sverigeresan med krossade drömmar, skulder och för en del – betydligt värre än så. Här är några av vittnesmålen.

Publicerad 16 februari 2021
Slavliknande villkor på svenska restauranger
Maein, Uddin, Shamim, Saifuddin och Mallik är några av de arbetare från Bangladesh som utnyttjats på svenska restauranger. Foto: Colourbox, Privat (Montage)

“Hi madam. I promised to text you before I leave this earth. Madam, I cannot tell my wife everything because I love her.
I never want to hurt her. My situation nobody understands. Two days I didn’t eat and sleep. Soon I will sleep forever.
Send all my stuff to my wife, please. I haven’t anyone else to help my last wish. I am really hurt. Justice is dead. Take care please.”

Det är hösten 2017. Meddelandet är det sista i en lång rad som har skickats till mig under ett par månaders tid. Det kommer med en suddig bild på en flaska klorin tillsammans med en liten flaska vodka och insomningstabletter.
Avsändaren är en ung man, inte ens fyllda 30, från Bangladesh. Vi kan kalla honom Mallik.

Han kom till Sverige för att arbeta hos en arbetsgivare i södra Sverige som driver flera restauranger. Planen var att spara ihop pengar, få ett permanent uppehållstillstånd och kunna ta hit sin nyblivna fru. Men inget blev som han tänkt.

Mallik protesterade mot arbetsvillkoren. Då kontaktade arbetsgivaren Migrationsverket och meddelade att anställningen hade avslutats.

När jag träffade Mallik bodde han på golvet hos bekanta i utkanten av Stockholm. Ibland sov han ute.
Allt han ägde bar han i en ryggsäck, bland annat en Icakasse med dokument.

Där fanns papper som kunde visa hur hans arbetsgivare satt i system att lura staten, Migrationsverket och de anställda. Där fanns scheman som visade långa arbetsdagar, lönespecifikationer som inte stämde och kontoutdrag som visade hur Mallik på uppmaning av arbetsgivaren lämnat tillbaka stora delar av lönen i kontanter.

Till slut hade han fått nog och protesterat. Och arbetsgivaren hade hållit sitt löfte och meddelat Migrationsverket att anställningen hade avslutats. Under nästan tre månader hade Mallik nu jagat ett nytt jobb som uppfyllde kraven hos Migrationsverket, men utan framgång.

Att hans nyblivna fru skulle få reda på att han blivit lurad och utnyttjad i Sverige var hans allra största farhåga.
– Jag kan inte åka tillbaka utan någonting, då dör jag hellre, sade han.

Man ser onekligen ett mönster i tillvägagångssättet.Ola von Schéele, advokat

Det sista jag hörde om Mallik var att han hade lämnat landet. Men det var långt ifrån den sista gången jag hörde en historia som hans.

De senaste fem åren har ett tusental personer från Bangladesh fått nya arbetstillstånd i Sverige.

Ungefär lika många har sökt asyl på grund av den spända politiska situationen i landet.
De återfinns i många olika yrkesgrupper, men de allra flesta – över hälften – kommer till ett jobb i restaurangbranschen. Inte sällan visar sig de utlovade anställningsvillkoren bara finnas på pappret.

Mer än hälften av arbetstillstånden för bangladeshiska medborgare rör restaurangjobb.

Advokat Ola von Schéele har drivit mellan 20 och 30 ärenden mot arbetsgivare som på olika sätt utnyttjat personer från Bangladesh. De vanligaste ärendena gäller löneskulder, säger han.
– Det handlar inte sällan om att man inte har fått den lön som man har blivit lovad.

I många fall är det en landsman som är arbetsgivare. Och inte sällan har de anställda fått betala restaurangägaren för att få det anställningserbjudande som leder till arbetstillståndet, säger Ola von Schéele.
– Då kan det handla om att de hamnar i en skuldsituation där de ombeds återbetala en del av lönen i kontanter.

Efter att ha hört en lång rad historier av liknande karaktär ser han ett mönster i förfarandet.
– Jag kanske inte skulle kunna säga att det är ett systematiskt utnyttjande, men man ser onekligen ett mönster i tillvägagångssättet.

 

Ingår i temat: UTNYTTJADE 28 artiklar

Alla artiklar i temat (25 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här