Nyheter uppsökeri

Hotellvecka lyfter fram rättigheter

När HRF avdelning Väst under en vecka besökte 45 olika hotell fick medlemmarna veta att de hade många fler rättigheter än de trott.

Publicerad 26 april 2024
Hotellvecka lyfter fram rättigheter
Gisela Kilder, styrelseordförande i avdelning Väst, är nöjd med resultatet av årets hotellvecka. Foto: Johan Persson, Mostphotos

Under en vecka åkte avdelningsstyrelsen från Hotell- och restaurangfackets avdelning Väst runt till 45 hotell för att träffa medlemmar. 

Många känner inte till vilka rättigheter de har, säger Gisela Kilder, ordförande för avdelningsstyrelsen.
– De vet inte att schemat inte får ändras hur som helst och känner inte till att de har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under semesterperioden.

Daniela Larsson, Andreas Tiitson och Johan Persson var några av de HRF:are som var ute på uppsökeri.
Daniela Larsson, Andreas Tiitson och Johan Persson deltog också under Hotellveckan. Foto: Johan Persson

Det är också vanligt, särskilt inom housekeeping, att stanna kvar när arbetstiden egentligen är slut.

– Men nej, slutar du klockan 16 ska du kunna gå då. Blir det övertid ska du ha betalt för den. Arbetsgivaren får se till att det finns mer personal, säger Gisela Kilder.

Gisela och hennes fackliga kollegor pratade om vikten av att rösta i EU-valet och informerade om kollektivavtal, lönehöjningar och försäkringar.

– Vi förklarar vad som ingår i medlemskapet, för det vet inte alla. Vi berättar att de kan ta kontakt med Folksam för att få veta mer om försäkringarna. Som medlem har man ju också rätt till fem timmars juridisk rådgivning.

Nya skyddsombud

Det kom över 200 personer till besöken. Veckan gav en nybildad fackklubb, fyra nya skyddsombud och ett platsombud.
– Det var en rolig och väldigt intensiv vecka. Vi gör om det nästa år igen. Det är bra att visa att vi finns och att tala om att det behövs förtroendevalda ute på arbetsplatserna. Det är ju de som ser vad som händer där, säger Gisela Kilder.

Hotellveckan är ett årligt inslag hos Hotell- och restaurangfacket Väst, då avdelningens stora och små hotellarbetsplatser får besök. I år var HRF:arna bland annat i Göteborg, Borås, Kungälv och Varberg.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här