Ur temat UTNYTTJADE
Nyheter FUSKJAKT

Utnyttjande vanligt i restaurangbranschen

Rekordmånga företag kontrollerades förra året av de myndigheter som samarbetar mot brott i arbetslivet. Restaurangbranschen är en utpekad riskmiljö.

Publicerad 30 januari 2020
Utnyttjande vanligt i restaurangbranschen
Kontanthantering innebär en risk för brottslighet. Foto: Colourbox

Risker för restaurangbranschen

I myndigheternas lägesrapport för 2019 beskrivs olika riskfaktorer för brottslighet:
  • Personalintensiv bransch med lägre krav på utbildning och arbetslivserfarenhet.
  • Kontanthanteringen är fortfarande relativt stor.
  • Gigekonomi, samlingsnamn för arbetsmarknad med kortare uppdrag. Man talar om ”atypiskt anställda” och hit hör bland annat visstidsanställda.

Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Polisen hör till de åtta myndigheter som gjort gemensamma kontroller för att komma åt osund konkurrens på arbetsmarknaden. Under 2019 gjorde de närmare 2 000 företagskontroller, främst inom byggsektorn, skönhetsindustrin och restaurangbranschen. Drygt ett av tio kontrollerade företag tvingades stänga hela eller delar av verksamheten. Det utfärdades också över 10 miljoner i sanktionsavgifter.

Arbetsmiljöverket har länge hållit ögonen på det de betecknat som grå företag, säger Erna Zelmin-Ekenhem, Arbetsmiljöverkets generaldirektör.
– Det grå har blivit allt mer kolsvart. Vi ser otroligt stora brister i säkerhet och arbetsmiljö. Det rör sig om människohandel, människor som far illa, som sover på jobbet. Det är fruktansvärda förhållanden där människor ska jobba och ge oss service, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Det finns flera anledningar till arbetskraftsexploatering och människohandel inom restaurang-, skönhets- och byggbranschen, säger poliskommissarie Johan Winberg.
– Det är lukrativt och förhållandevis riskfritt att utnyttja dem som lever i omständigheter som gör dem särskilt utsatta.

Johan Winberg, Polisen.

Det gäller att känna till hela kedjan, säger Johan Winberg.
– Ett hotell till exempel har underleverantörer som kan tänkas göra något dåligt och ha arbetsförhållanden som bryter mot regelverket.

Myndigheterna gjorde i höstas en kontrollinsats riktad mot restauranger, tillsammans med kommunernas alkoholhandläggare. De besökte drygt 200 restauranger på 20 orter. Av de 470 personer som polisen kontrollerade saknade 21 rätt att arbeta i Sverige. Två personer som greps eftersom de inte hade arbetstillstånd sade att de tjänade 6 kronor i timmen.

Arbetsmiljöverket hittade brister på i princip samtliga arbetsplatser och fattade beslut om förbud i 47 fall, främst för farliga maskiner. Det blev också flera ärenden som berörde alkohollagstiftningen och som kan komma att leda till indragna utskänkningstillstånd.

Detta upptäcktes under kontrollerna:

SvartjobbIllegal arbetskraftOmänskliga arbetstiderSkenanställningarMänniskohandelUndermåliga boendeförhållandenRiskfyllda arbetsmiljöerFarliga och oskyddade arbetsmaskinerBristande säkerhetsutrustningBidragsbrott

Restaurangbranschen är också en av de branscher som kontrolleras särskilt av Migrationsverket. Verket har kännedom om att såväl asylsökande som studerande och personer som vistas illegalt i Sverige utnyttjas i restaurangbranschen. Det finns tecken på organiserat utnyttjande, ”det rör sig om utbildade personer från fattiga och konfliktdrabbade områden som erbjuds anställning som restaurangbiträde i Sverige”, står det i rapporten.

De åtta myndigheter som samarbetar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. Myndigheterna har fått i uppdrag av regeringen att utveckla metoder för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.

De samverkande myndigheterna kommer att fortsätta sitt arbete under 2020. Deras gemensamma önskemål är tillräckliga resurser och en översyn av reglerna för sekretess mellan myndigheterna. Kontrollerna skulle bli mer effektiva om de lättare kunde dela information sinsemellan, menar de.

Läs deras lägesrapport här.

Ingår i temat: UTNYTTJADE 28 artiklar

Alla artiklar i temat (25 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här